sreda 15. jun 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Vojska objavila kolumne i intervjue Mome Kapora

Vojska objavila kolumne i intervjue Mome Kapora

BEOGRAD - Knjiga kolumni i intrevjua Mome Kapora - "U skloništu duše", u izdanju Medija centra "Odbrana", biće predstavljena danas u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, najavio je Medija centar.

U knjizi su sabrane kolumne koje je Momo Kapor pisao u vreme bombardovanja Srbije 1999. godine za ratna izdanja lista "Vojska", u rubrici "Sklonište 011".

U drugom delu knjige hronološki su poređani intervjui novinarke Dragane Marković sa Kaporom, koji su objavljeni u periodu od 1992. do 2010, prvo u "Vojsci", a kasnije i u magazinu "Odbrana".

Kapor je i u vojnom novinarstvu ostavio izuzetno nasleđe, sačinjeno od duhovitih komentara, ozbiljnih analiza i samo njemu svojstvenih odgovora na život, navedeno je u saopštenju.

Tom prilikom biće i zatvorena reprezentativna izložba Kaporovih slika "Beogradske priče", koju je za nešto više od mesec dana posetilo oko 14.000 ljudi.

Postavka "Beogradske priče", organizovana u saradnji Medija centra "Odbrana" i Zadužbine "Momčilo Momo Kapor", predstavlja prvo obimnije retrospektivno predstavljanje Kapora kao slikara u Beogradu i Srbiji.

Izložba obuhvata ukupno pedesetak ulja na platnu uglavnom iz kolekcije njegove supruge Ljiljane Kapor, i delom iz drugih privatnih kolekcija.

Autor koncepta izložbe je istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Prvu veću samostalnu izložbu slika i crteža Kapor je priredio u Beogradu tek 1992, tridestak godine pošto je stekao diplomu slikara u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti.