sreda 15. jun 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Retko viđena umetnička dela na izložbi

Retko viđena umetnička dela na izložbi

LONDON - Stotinak umetničkih dela Mikelanđela, Pikasa, Monea i drugih majstora koja su retko ili nikada nisu javno izlagana, predstavljena su u sedištu Kristija u Londonu pred aukciju na kojoj će dobiti nove vlasnike.

"Ovo nije predstavljanje pred aukciju, ovo je širokoj javnosti namenjena izložba" radova iz privatnih kolekcija, kazao je Jusi Pilkanen, koji je u Kristiju zadužen za Evropu, Bliski istok, Rusiju i Indiju.

Među radovima izloženim do srede je Mikelanđelov "muški akt s leđa", jedna od 24 skica koje je umetnik uradio za fresku "Bitka za Kašinu" koju nikada nije naslikao. Ta skica, čija je vrednost procenjena na sumu između tri miliona i pet miliona funti (3,4 miliona do 5,7 miliona evra) do sada je samo jednom bila javno izložena.

Tu su i 17 miliona funti vredni Moneovi "Beli lokvanji", jedna od slika iz čuvene serije radova koje je francuski impresionista posvetio tim vodenim biljkama, kao i dva Pikasova rada, "Usnula devojka" i portret Dore Mar.

Kristi će većinu izloženih dela, čija je ukupna vrednost procenjena na više od 250 miliona funti (280 miliona evra), ponuditi na aukciji u naredne četiri sedmice.