sreda 15. jun 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Dani srpske kulture u Parizu

Dani srpske kulture u Parizu

BEOGRAD - Tradicionalna manifestacija "Dani srpske kulture" u Parizu počinje danas i trajaće do 21. juna, najavio je državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore Miodrag Jakšić.

Manifestacija će svečano biti otvorena u rezidenciji ambasadora Srbije u Parizu 15. juna, a biće završena na Svetski dan muzike 21. juna. U okviru nje biće predstavljeni turizam grada Beograda i Skadarlije, izložbe domaćih umetnika, kulinarski specijaliteti i slično.

Jakšić je rekao da će u okviru umetničkog programa učestvovati deca iz školskih centara u Parizu - školski centar pri ambasadi Srbije, školski centar Jelena Anžujska i školski centar crkve Sveti Sava.
- Veče poezije i umetničke muzike održava se 16. juna, dodao je on.

U okviru prezentacije hrane i turizma "Skadarlijska noć" predstaviće se restoran "Šešir moj" čiji će kuvari pripremati poznate specijalitete kako bi se što bolje dočarala domaća kuhinja.

U Kulturnom centru Srbije na Boburu 17. juna biće održan festival dečjeg stvaralaštva, a u Svečanoj sali pravoslavne crkve održaće se izložba akademskih slikara i vajara - Žarka Stankovića iz Paraćina, Nevene Nikodinović iz Despotovca, Slađane Miljković iz Kraljeva, Tatjane Pljakić iz Kraljeva, Željka Dragičevića iz Bogatića i Milutina Rankovića iz Lajkovca.

Izložba dečijih radova i slikarke Suzane Kostić biće održana 18. juna, potom će biti održano svečano proglašenje najuspešnijih kandidata i dodela diploma , kao i koncert nagrađenih učesnika festivala.

Muzički tobogan za decu sa voditeljom Minjom Subotom biće održan u svečanoj sali crkve Sveti Sava 19. juna. Budući da je proslava Dana muzike predviđena 21. juna, ispred Kulturnog centra Srbije nastupiće Maja Mazić i "Darkvud Dab".

Manifestaciju "Dani srpske kulture" u Parizu organizuju Skupština dijaspore Srba u Francuskoj i asocijacija "Balkan omnibus", a pokrovitelji su Ministartvo vera i dijaspore, Ministartvo kulture i Ambasada Srbije u Francuskoj.