petak 15. februar 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Otvorena revija filmova "Nordijska panorama" u Beogradu

Otvorena revija filmova "Nordijska panorama" u Beogradu

BEOGRAD - Filmska revija "Nordijska panorama" počela je sinoć u Dvorani kulturnog centra (DKC) Beograda, a manifestaciju je otvorio ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvog.

Čestitajući DKC-u jubilej - 50 godina rada, on je istakao da su nam svuda u svetu potrebni takvi slobodni prostori za promociju kulture, a ne samo za komercijalne programe.

Ambasador je izrazio nadu da će filmska panorama dokumentarnih, kratkih i animiranih filmova dati našoj publici mali, ali interesantan uvid u život nordijskih zemalja i njihovih društava.

Program od 30 filmova iz prošlogodišnje produkcije Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske odabrao je direktor fondacije Balkankult Dimitrije Vujadinović.

On je poručio da izbor i obrada tema u ovim delima inspirišu da više vremena provedemo u osmišljavanju svoje svakodnevice, a manje u raznim proračunavanjima.

Mnogobrojne gledaoce pozdravila je i direktorka Kulturnog centra Beograda Mia David, najavljujući da će povodom jubileja, DKC cele godine imati niz programa, prvenstveno edukativnih, kako bi mlada publika spoznala šta znači bioskop u pravom smislu te reči.

Deveta Nordijska panorama u DKC-u traje do 18. februara. Filmovi će biti prikazivani i u Domu kulture "Studentski grad", od 15. do 19. februara, a tokom godine i u velikom broju gradova u Srbiji.

Program organizuju fondacija Balkankult i Kulturni centar Beograda, uz podršku ambasada nordijskih zemalja, kao i kompanije "Aktavis".