petak 15. februar 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Muzej primenjenih umetnosti: Izložba dizajna Lucijana Bernharda

Muzej primenjenih umetnosti: Izložba dizajna Lucijana Bernharda

BEOGRAD - U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) večeras je otvorena izložba "Lucijan Bernhard (1883 -1972) - reklama i dizajn u osvit 20. veka".

Izložbu je otvorila ataše za kulturu ambasade Nemačke Inge Erler, ističući da je Bernhard bio jedan od pionira reklamne grafike i da je bitno doprineo razvoju umetnosti plakata.

O Bernhardovom životu i radu govorio je autor izložbe Hubert Ridel koji je, nakon dugogodišnjeg istraživanja, osvetlio lik ovog danas pomalo zaboravljenog stvaraoca.

Mnogobrojne posetioce pozdravila je i direktorka MPU Ljiljana Miletić. Ona je naglasila da je izložba organizovana u saradnji sa Gete institutom u Beogradu i podsetila da je MPU uvek poklanjao veliku pažnju nemačkoj umetnosti, kojoj su posvećene čak 23 izložbe u proteklih pola veka rada ove ustanove.

Nova izložba, koju čini 218 eksponata, među kojima najviše plakata, namenjena je ljubiteljima dizajna i omogućava detaljno sagledavanje Bernhardovog dela.

Ovaj nemački umetnik imao je značajnu ulogu u oblikovanju vizuelnog jezika moderne reklame, stila koji odgovara brzom privrednom rastu i životnom ritmu koji on diktira. On je tvorac plakata svedenih na prikaz predmeta i ime robne marke, tako da se savremeni plakat ne može zamisliti bez njegovog doprinosa.

Logotipi brojnih velikih preduzeća, kao što su Boš, Kafa HAG, Pelikan i danas se zasnivaju na rešenjima koja je još pre stotinak godina predložio Bernhard.

Bio je i prvi profesor na katedri za reklamu, otvorio je kancelariju u Berlinu u kojoj je izrađivao idejna rešenja za plakate, reklamne oglase, tipografska pisma i logotipe, a načinio je i prve korake ka oblikovanju ideje o korporativnom identitetu.