ponedeljak 15. februar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Bahami kroz objektiv Ane Kašćelan

Bahami kroz objektiv Ane Kašćelan

BEOGRAD - Samostalna izložba fotografija Ane Kašćelan "Poznanstva, objektivom protiv otuđenosti" biće otvorena sutra u galeriji "Feniks". Kroz fotografije autorka će predstaviti ljude u njihovom životnom kontekstu, koji, uobličen vizijom umetnice, postaje produžetak njihovih bića i identiteta, i pozornica na kojoj se igra njihova ljudska sudbina, saopštila je ta galerija. Fotografije sa Bahama rađene su crno-belom tehnikom, dok su fotografije sa Kube u boji.

Odabir crno-bele odnosno kolor tehnike nije slučajan, već se umetnica njima poslužila da kako bi sačuvala i prenela autentičnost i atmosferu ovih udaljenih krajeva, a još više emocionalni naboj koji nose njeni umetnički objekti, navela je u katalogu Maja Simonović. Ona je objasnila da emocija na delima Kašćelanove postaje merna jedinica ljudskosti, ono što je zajedničko svakom čoveku, a posredstvom te emocije, ljudi na fotografijama, iako daleki i drugačiji, postaju bliski, a njihova se različitost preobraća u sredstvo prepoznavanja i zbližavanja. Kašćelanova je rođena 1982. godine u Kotoru.

Završila je umetničku fotografiju na Ohio University u Etinsu (SAD). Ona je dobitnica prve nagrade Kolumbija Junivrsiti (Columbia University) u nju Jorku za crno-belu sportsku fotografiju, kao i dve nagrade za feature photograph i za sportsku fotografiju koje dodeljuje Texas Journalism Asociation. Do sada ona je imala dve samostalne izložbe, bila je učesnik na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Nasau na Bahamima. Izložba će trajati do 27. februara.