petak 14. jun 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > NARODNO POZORIŠTE: Svečane večere u pogrebnom preduzeću

NARODNO POZORIŠTE: Svečane večere u pogrebnom preduzeću

UŽICE - Narodno pozorište iz Užica izvešće večeras premijerno predstavu Svečana večera u pogrebnom preduzeću, rediteljke Snežane Udicki, a po tekstu Ive Breštana.

Komad u kome glumci govore na dalmatinskom dijalektu, osavremenio je tekst nastao 70-ih godina prošlog veka koji se tada kritički odnosio prema socijalističkoj vlasti,danas je aluzija na nas i naše vođe, kaže direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović.

Rešili smo da ovu predstavu stavimo na repertoar pronalazeći u tekstu motive sa kojima se susrećemo u svakodnevnici. Ovim dajemo doprinos borbi protiv korupcije, primitivizma, bahatosti i sličnih pojava koje su prisutne u našem društvu, kaže Stamatović.

Komad je priča o vlastima u nekom mestu u koje dolazi bogati Amerikanac i nudi džak para da kupi grobnicu, koja je od velike kulturne i istorijske vrednosti za to mesto. Pohlepni vlastodršci spremni su zarad novca da prodaju i grobnicu,objašnjava Stamatović.

U Svečanoj večeri u pogrebnom preduzeću igraju Vladimir

Kurćubić, Vahidin Prelić, Slobodan Ljubičić, Ivana Pavićević
Lazić, Divna Marić, Biljana Zdravković, Danica Ljubičić, Nemanja Hadzi Jovanović,Nikola Popović,Dušan radojičić,Goran Šmakić,Nikola Penezić i Slobodan Ljubičić.

Kostimograf je Snežana Kovačević, za scenski pokret zadužen je Ivan Klemenc, za muziku Nikola Pejović,a za scenografiju Marijana Zorzić Petrović.