ponedeljak 14. januar 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Violinista Teofil Milenković na Kolarcu i u Skupštini grada

Violinista Teofil Milenković na Kolarcu i u Skupštini grada

BEOGRAD - Mladi violinista iz Italije Teofil Milenković, specijalni gost večerašnjeg Novogodišnjeg koncerta Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije u Kolarčevoj zadužbini, održaće u utorak u Skupštini grada svoj šesti solistički Novogodišnji koncert.

Dobitnik više od 30 nagrada na takmičenjima mladih muzičara, mlađi brat slavnog violiniste Stefana Milenkovića po ocu, kod koga je kao i stariji brat od malena učio violinu, trinaestogodišnji Teofil je u Beogradu već imao pet Novogodišnjih koncerata u Skupštini grada Beograda.

Za ove koncerte dolazio je sa porodicom iz Italije, u Beogradu proslavljao svoj rođendan koji je 11. januara i redovno pred punom Svečanom salom Starog dvora svirao Novogodišnji koncert na violini poznatog savremenog italijanskog graditelja "Cristiano Ferraži", specijalno izrađenoj i posvećenoj Teofilu.

Na prethodnih pet koncerata mladog virtuoza pratili su članovi porodice koji su svi muzičari: otac Zoran Milenković, violinista, pedagog i kompozitor, majka Maria Karla Mihelčić, violinistkinja, mlađi brat Atanasije koji svira violončelo i sestra Timosena, violinistkinja.

Pred sutrašnji solistički Novogodišnji koncert u Skupstini grada, Teofil će prvi put svirati u najlepšoj i najakustičnoijoj sali u Srbiji, Kolarčevoj zadužbini sa orkestrom RTS sa kojim su kao solisti svirali svi značajniji domaći muzički umetnici, od Ive Pogorelića, Jovana Koludžije, Aleksandra Madžara, Aleksandra Serdara do njegovog starijeg brata Stefana Milenkovića.

Sa ovim orkestrom nastupali su kao solisti i najveći svetski umetnici kao što su Henrik Šering, Andre Navara, Igor Ojstrah, Aldo Čikolini, Najdžel Kenedi, Monserat Kabalje, Hose Kareras a večeras se pridružuje i mladi violinista Teofil.