četvrtak 13. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Konkurs za 8. međunarodni salon stripa

POČELO PRIKUPLJANJE RADOVA ZA BEOGRADSKU SMOTRU "DEVETE" UMETNOSTI

Konkurs za 8. međunarodni salon stripa

BEOGRAD - U toku je konkurs za 8. međunarodni salon stripa, koji će biti održan od 30. septembra do 3. oktobra u Studentskom kulturnom centru (SKC).
Rok za slanje radova je 31. avgust, a zainteresovani mogu da ih šalju na adresu: Studentski kulturni centar, Kralja Milana 48, Beograd.
Rad može biti delo jednog ili više autora, a kandidati mogu poslati ili doneti lično samo jedan rad u originalu ili dobroj kopiji, obima od jedne do četiri table, a najpoželjniji su A3 ili A4 formati.
Odabir teme, žanra, autorski pristup i format table za konkurs su slobodni, takođe ne isključuje se mogućnost prihvatanja rada strip tematike u drugim medijima: reljef, skulptura, instalacija, objekat.
Tekst u stripu mora biti na jednom od jezika naroda bivših jugoslovenskih republika ili na engleskom, a uz rad je obavezno poslati čitko popunjenu prijavu koja se može preuzeti na sajtu www. skc.org.rs ili dobiti u "Srećnoj galeriji" SKC, pri predavanju radova.
Potrebno je na poleđini svake table rada naznačiti autore i njihovu funkciju: scenario, crtež, kolor i za svakog od njih obavezno dostaviti u prijavi sve potrebne podatke i označiti stranice brojem.
Bez kompletnih podataka rad se neće uzimati u razmatranje, navedeno je u saopštenju SKC-a.
Stručni žiri će napraviti odabir za veliku izložbu salona, za oficijelne nagrade i za nagrade sponzora i izdavača.
Na otvaranju Salona biće dodeljene nagrade: Gran pri, koja uključuje novčani iznos od 1.000 evra, zatim nagrada za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika, za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika, za najbolji scenario (ideju), za najbolji crtež i specijalna nagrada žirija za inovaciju.
Takmičarima do 15 godina starosti biće dodeljene nagrade "Mladi lav" - najbolji rad u kategoriji, zatim specijalne nagrade žirija za najbolju ideju, za zreo i maštovit izraz i nagrada za najmlađeg učesnika.
Međunarodni salon stripa je festival koji već sedam godina organizuje i vodi "Srećna galerija" SKC-a, a predstavlja najmasovniji i najveći strip događaj u Srbiji i jedna je od najznačajnijih smotri "devete" umetnosti u regionu.