četvrtak 13. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Koncert Beogradskih duvača

Promenadni nastup povodom 15 godina postojanja orkestra

Koncert Beogradskih duvača

BEOGRAD - Promenadni koncert Beogradskog duvačkog orkestra, pod vođstvom dirigenata Vladimira Mustajbašića i Aleksandra Đurova, povodom obeležavanja 15 godina postojanja orkestra, biće održan 16. maja u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.
U saopštenju se navodi da će na koncertu kao solisti nastupiti Jasmina Živić (flauta), Miona Backović (marimba), Zoltan Lukačević (tuba), i Vladimir Jovanović, Srđan Đaković, Nenad Ninković, Borislav Veličković i Jovan Savić (truba).
Na programu promenadnog koncerta su dela Musorgskog, Greksona, Konjovića, Bizea, Šostakoviča, Rida, Arbana i Glavnika.
Beogradski duvački orkestar svoje promenadne koncerte na Trgu Republike održava već nekoliko godina, u organizaciji Kulturnog centra Beograda, a pod pokroviteljstvom Grada Beograda.
Beogradski duvački orkestar čine 43 muzičara i dva dirigenta, a ove godine orkestar obeležava 15 godina delovanja na kulturnoj sceni Beograda i Srbije.
Beogradski duvački orkestar je jedini civilni koncertni ansambl ove vrste u zemlji, osnovan sa ciljem da obnovi tradiciju održavanja promenadnih koncerata u dvoranama i na otvorenom prostoru, a ta tradicija datira u Srbiji od 1831. godine kada je knez Miloš Obrenović, s kapelnikom Josifom Šlezingerom, osnovao u Kragujevcu prvi orkestar evropskog tipa "Knjaževsko-srpsku bandu".
Članovi Orkestra su istaknuti muzičari iz simfonijskih orkestara Radio-televizije Beograd, beogradske Opere, Beogradske filharmonije, Umetničkog ansambla Vojske "Stanislav Binički", Pozorišta na Terazijama, Reprezentativnog orkestara Garde i bivšeg Orkestra Vazduhoplovstva, kao i studenti i profesori muzičkih škola i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ulaz na promenadni koncert u Kolarčevoj zadužbini je slobodan, a koncert počinje u 11 časova.