četvrtak 13. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Hipertenzija" u "Vuku"

BEOGRADSKA PREMIJERA REDITELJSKOG DEBIJA KNJIŽEVNIKA SVETISLAVA BASARE

"Hipertenzija" u "Vuku"

Sa Predragom Ejdusom i Branislavom Trifunovićem u glavnim ulogama, predstava je praizvođenje imala 10. aprila u Kulturnom centru Indija, a posle prestoničke premijere ulazi na redovan repertoar scene "Kult"

BEOGRAD - Predstava "Hipertenzija", rediteljski debi književnika Svetislava Basare, imaće i svoju beogradsku premijeru u ponedeljak  na sceni "Kult" Ustanove kulture "Vuk Karadžić".
Sa Predragom Ejdusom i Branislavom Trifunovicem u glavnim ulogama, predstava je praizvođenje imala 10 aprila u Kulturnom centru Indija, a posle prestoničke premijere ulazi na redovan repertoar "Vuka".

Jedan od najznačajnijih savremenih srpskih književnika, sa već sada antologijski priznatim dramaturškim opusom, u svom novom komadu na autentičan, duhovit, ironičan, oštro kritički intoniran i, u najboljem smislu te reči, angažovan način, bez banalne dnevno-političke aktuelizacije, donosi „apsurdno-istinitu" priču žanrovsko-stilske usmerenosti ka grotesknom i paradoksalnom humoru. Po prvi put svoju tragikomičnu duodramu , na tragu „Balkanskog špijuna"  i/ili „Profesionalca", postavlja na scenu, što ovu predstavu već čini nesvakidašnjim pozorišnim događajem.
U svojoj rediteljskoj belešci Svetislav Basara kaže:
- "Hipertenzija" se, kako dolikuje pozorištu, bavi (crno)humornom i (tragi)komičnim aspektima te borbe sa vetrenjačama. Pri tom se ne zadržava isključivo na savremenim srpsko-srpskim bitkama već se kroz prisećanja ražalovanog udbaša Mitra Kurdulije vraća u prošlost, u sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka i ulazi u dijalog sa, sada već klasičnim delom Duška Kovačevića "Profesionalac". Budući da je naša realnost još uvek mešavina mitologije tajnih službi,velikih političkih priča i uličnih viceva i sprdačina, to su u komadu kao ravnopravni segmenti scenske realnosti postavljeni vicevi, aforizmi, i opšta mesta patriotskog novinarstva. Možda gledaocu neće biti lako da se snađe u fantazmagoričnom svetu Mitra Kurdulije i njegovog oponenta Igora Furtule; možda se učini da je autor preterao. Pravo govoreći: bila mi je namera da preteram."