četvrtak 13. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Bari Daglas na Kolarcu

IRSKI PIJANISTA I DIRIGENT 1 4. MAJA NASTUPA U BEOGRADU

Bari Daglas na Kolarcu

BEOGRAD - Irski pijanista i dirigent Bari Daglas nastupiće sa Beogradskom filharmonijom 14. maja u Zadužbini Ilije M. Kolarca.
Bari Daglas će svirati Betovenov Peti klavirski koncert (Emperior) i dirigovati Mendelsonovu Škotsku simfoniju, najavljeno je iz Beogradske filharmonije.
Kao vođa kamernog ansambla Kamerata Irska, koji je sa muzičarima iz Severne i Republike Irske jedina umetnička institucija pod zajedničkim patronatom Kraljice Elizabete II i predsednika Irske, izuzetno je popularan na Ostrvu, ali i širom sveta.
Dobitnik ordena britanske imperije za izuzetan doprinos muzici, na samom početku karijere ušao je u istoriju kao jedan od trojice pijanista koji su osvojili takmičenje Čajkovski (1986), a da nisu ruskog porekla.
Proslavili su ga i nastupi sa Londonskim simfonijskim orkestrom Kraljevskom filharmonijom Liverpula, Bi-Bi-Sijevim simfonijskim orkestrom, Sanktpeterburškom i Drezdenskom filharmonijom, Sidnejskim simfonijskim orkestrom, Radijskim orkestrima Frankfurta i Minhena. Vladimir Aškenazi, Lorin Mazel, Kurt Zanderling i Leonard Slatkin, samo su neki od dirigenata sa kojima je sarađivao.
 Daglas je u Beogradu 1997. godine održao resital u okviru ciklusa Beograd - prestonica pijanizma, a sa Beogradskom filharmonijom će svirati i dirigovati drugi put, posle uspešnog koncerta iz novembra 2008.