sreda 13. april 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Predlog za Nacionalni savet za kulturu u Skupštini

Predlog za Nacionalni savet za kulturu u Skupštini

BEOGRAD - U Skupštinu Srbije je zvanično stigao predlog Vlade Srbije sa imenima četiri člana Nacionalnog saveta za kulturu.

Članove Nacionalnog saveta - režisera Gorana Paskaljevića, kompozitorku Isidoru Žebeljan, književnika Miletu Prodanovića i filmskog producenta Miroslava Mogorovića vlada je predložila Skupštini Srbije na predlog Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.
Time je kompletiran spisak predloženih članova ovog tela, čiji je početak rada jedan od preduslova za uspešno sprovođenje Zakona o kulturi, saopštilo je ranije Ministarstvo kulture.

Savet će imati 19 članova koji se biraju na pet godina iz redova istaknutih umetnika i stručnjaka u kulturi na predlog vlade, zaposlenih u ustanovama kulture na predlog ustanova kulture, čiji su osnivači država, autonomne pokrajine i lokalne samouprave.

Članove Saveta predložila su i reprezentativna udruženja, Srpska akademija nauka i umetnosti, Univerzitet umetnosti i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Nacionalni savet za kulturu analiziraće i davaće mišljenje o stanju u kulturi u Srbiji, sugestije u kreiranju kulturne politike, kao i predloge za razvoj i unapređenje kulturnih delatnosti. Članovi saveta će učestvovati i u izradi predloga Strategije razvoja kulture i predlagati kriterijume za sticanje statusa istaknutog umetnika.