Glas Javnosti

Pet korisnih saveta koji će vam pomoći da prebrodite sezonu alergija

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sa dolaskom proleća kod mnogih se javlja alergija na polen, što može biti veoma neprijatno i može da ometa svakodnevni život.

Najčešći simptomi su iritacija očiju, nosa i grla. Stalni curenje iz nosa, kijanje, kašalj ili svrab oko očiju mogu čak da poremete san, ostavljajući vas potpuno iscrpljenim.

Dr Helen Vol dala je stručne savete kako da se nosite sa sezonskim alergijama.

 

Pazite na prozore

Posle duge, vlažne zime, primamljivo je otvoriti prozore i pustiti svež vazduh na prvi znak proleća, ali dr Vol kaže da to baš i nije dobra ideja.

„Razumno je držati prozore zatvorene za svakoga ko je alergičan na polen. Ne zaboravite ni automobil. Kada vozite, držite prozore vozila zatvorenim i podesite dovod vazduha na ‘recirkulaciju’ da biste koristili samo vazduh u zatvorenom prostoru i sprečili ulazak spora polena“, rekla je doktorka.

Obratite pažnju na higijenu

Spore polena koje se prenose vazduhom mogu da se vežu za mnoge stvari, pa ako ste bili napolju, pazite da ne ponesete te iritantne čestice drveta, trave ili korova kući sa sobom na kosi ili odeći.

Skinite cipele pre ulaska u kuću, kapute, kape i torbe ostavite u posebnoj prostoriji u kojoj ne provodite previše vremena.

Redovno četkajte svoje ljubimce

Kada je u pitanju sprečavanje simptoma izazvanih polenom, ne zaboravite na svoje kućne ljubimce.

Ako je vaša mačka ili pas zalutao po travi ili lišću, dobro ih očetkajte napolju ili neka neko drugi to uradi umesto vas, kako bi eliminisali spore alergena iz njihovog krzna pre nego što se vrate u vaš dom.


Redovno usisavanje takođe može pomoći i uvek operite ruke pre nego što dodirnete lice ako ste dodirnuli kućnog ljubimca.

Koristite sprejeve za nos

Ako procvetalo drveće izaziva kijanje, svrab grla i curenje iz nosa, probajte sprej za nos koji možete kupiti bez recepta.

Može biti od velike pomoći osobama koje pate od sezonskih alergija, ali se mora pravilno koristiti da bi se postigao maksimalan efekat.

Napravite barijeru za polen

Postavljanje fizičke barijere između područja pogođenih sezonskim alergijama, kao što su oči i nos, i iritanti sa drveća ili trave mogu ublažiti simptome.

„Nosite masku, naočare za sunce i šešir sa širokim obodom kada ste na otvorenom kako biste sprečili da alergeni polena uđu u vaše oči, lice i kosu“, preporučuje dr Vol.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR