Glas Javnosti

"MOJ PRVI VEJP": Skandal na platformi za prodaju raznovrsne robe

Svet
Autor: Glas javnosti

Laboratorijske analize su pokazale da vejpovi imaju dva posto nikotina

Britanski Savet za kontrolu standarda trgovine iz Svonzija saopštio je da se elektronske cigarete, poznate kao vejpovi, često prodaju nezakonito deci u prodavnicama za igračke.

Savet, koji je konfiskovao preko 140.000 ovih cigareta u proteklim mesecima, naveo je juče da se često vejpovi u prodavnicama nude kao da nemaju nikotina, iako uglavnom zapravo imaju dva odsto nikotina.

U Velikoj Britaniji, za nezakoniti vejp se smatra onaj koji u sebi ima preko dva mililitra tečnosti i 20 miligrama nikotina, a Ris Heris iz Saveta je izjavio da su oni najčešće dostupni u prodavnicama za vejpove koje se pojave i zatvore kroz par meseci.
Heris dodaje da ove prodavnice vode "ozbiljne bande koje se bave organizovanim kriminalom" koje su shvatile da je reč o veoma unosnom poslu.


Foto: printskrin Amazon

Anketa velške organizacije "Eš", sprovedena nad 12.000 srednjoškolaca, pokazala je da oko sedam odsto njih koristi vejp, a da od njih, oko 45 odsto ne može da izdrži ceo školski dan bez vejpa.

"To pokazuje novi nivo zavisnosti za koji nismo znali da postoji", rekla je Suzen Kas iz te organizacije.

Portparol vlade Velsa je kazao da deca "nikad ne bi trebalo da koriste" vejp i da vlade Velike Britanije i Vels rade zajedno na Zakonu o duvanu i vejpovima da bi smanjile "privlačnost, dostupnost i pristupačnost vejpova deci".


"Ovaj zakon će nam omogućiti da regulišemo ukuse i sastave vejpova, njihovo pakovanje i gde su smešteni u prodavnicama da bismo sprečili njihovu promociju i dostupnost deci", dodao je portparol velške vlade.

On je dodao da je planu i zabrana jednokratnih vejpova do 1. aprila sledeće godine "zbog njihovog značajnog uticaja na okolinu i jer su očigledno povezani sa povećanom upotrebom kod dece".


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR