utorak 13. mart 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Premijera Ustaničke ulice u Centru "Sava"

Premijera Ustaničke ulice u Centru "Sava"

Glavni lik je mladi tužilac Dušan (Gordan Kičić) koji od šefa (Rade Šerbedžija) dobija naizgled zatvoren slučaj o ratnim zločinima s početka 90-ih godina...

BEOGRAD - Srpski igrani film "Ustanička ulica" u režiji Miroslava Terzića biće premijerno prikazan večeras u Beogradu u Centru "Sava", narednog dana u Novom Sadu, a zatim na redovnom bioskopskom repertoaru od 15. marta.

Politički i psihološki triler sa elementima drame snimljen je prema scenariju Đorđa Milosavljevića i Nikole Pejakovića, uz saradnju novinara Filipa Švarma.

Prema rečima reditelja, "tema filma je vrlo delikatna i ona nema svoju jednu, objektivnu sliku, objektivan ugao gledanja", te je pravi način da se ta tema obradi - "napraviti priču o ljudima, a ne o politici i ideologiji".

"Naši junaci upadaju u lavirint zločina, njegovog mehanizma, politike i intrige. Nema crno-belog, postoji samo siva zona u kojoj akteri i njihove porodice bivaju razorene iznutra. To je naša drama i naš film. Žanrovski gledano, psihološki triler", kaže Terzić.

Glavni lik je mladi tužilac Dušan (Gordan Kičić) koji od šefa (Rade Šerbedžija) dobija naizgled zatvoren slučaj o ratnim zločinima s početka 90-ih godina. Dušan sticajem okolnosti nalazi pripadnika nekadašnjih paravojnih formacija (Uliks Fehmiu), koji živi sa lažnim identitetom. Tragovi vode do visokih krugova u policiji i pravosuđu, uz teške posledice po Dušanovu porodicu.

Pored glavnih glumaca, uloge igraju Jelena Đokić, Milica Mihajlović, Predrag Ejdus, Petar Božović, Bojan Žirović, Aleksandar Đurica, Marko Janjić, Miki Krstović, Marko Baćović.

Snimanje je počelo 13. aprila 2011. godine. Tokom 42 snimajuća dana, odnosno sedam nedelja, na lokacijama u Beogradu, Vojvodini i Golupcu, snimljeno je više od 50 sati materijala.

Direktor fotografije je Miladin Čolaković, montažer Dejan Urošević, scenograf Aljoša Spajić, kostimograf Zora Mojsilović, kompozitor Ivan Brkljačić. Izvršni producent je Snežana Penev. Snimanje filma podržali su Ministarstvo kulture, Filmski centar Srbije, RTS, delegacija Evropske unije u Srbiji i mnoge druge institucije.