četvrtak 13. januar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Put u jednom pravcu", dobitnik Gonkura, na srpskom

"Put u jednom pravcu", dobitnik Gonkura, na srpskom

BEOGRAD - U retkoj i neobičnoj ediciji kuće "Mono i Manjana" objavljen je roman Diđea van Kovlara "Put u jednom pravcu" i tako je srpskim čitaocima omogućeno da se prvi put sretnu sa delom dobitnika nagrade "Gonkur".

Francuz Kovlar (50) dosad je napisao dvadesetak romana, od kojih su neki imali veliki internacionalni uspeh, a najcenjenije francusko priznanje za prozu dobio je 1994. baš za "Put u jednom pravcu".

Roman je 2001. ekranizovan u Francuskoj i to je ohrabrilo van Kovlara da se oproba u pisanju libreta za brodvejske mjuzikle i scenarija za holivudske filmove. Uskoro u bioskope stiže film "Nepoznati" sa Lajamom Nisonom u glavnoj ulozi, za koji je van Kovlar napisao scenario.

"Put u jednom pravcu" pisan je svedenim, nepretencioznim stilom, ne bavi se velikim temama, već priča o mladom Azizu koji greškom postaje žrtva nove imigracione politike Francuske. Đurđijevićeva je istakla da autor nije skliznuo u patetiku pišusći o čoveku bez identiteta koji ne pripada ni zemlji u kojoj je odrastao, niti Maroku u koji su ga prognali.

Iako ne postoje dokazi o njegovom nefrancuskom poreklu, Aziz u potpunosti odgovara medijskoj kampanji za pridobijanje podrške javnosti koja je vladi Francuske veoma potrebna.

Pri njegovoj deportaciji u Maroko, navodno njegovu matičnu zemlju, na putu ga prati mladi službenik, zanesenjak i između njih se razvija komično i potresno prijateljstvo. Đurđijevićeva smatra da se knjiga može preporučiti čitaocima od 17 do 107 godina pod uslovom da su mladi duhom i radoznali.

Prema mišljenju prevodioca Ane Brajović, žanrovski se može definisati kao avanturistički roman, jer dvojica prijatelja putuju po marokanskim planinama u potrazi za selom koje ne postoji, a navodno je rodno mesto Aziza. Ona je prepoznala da je to i satira francuske politike imigracije i socijalnih razlika.