petak 12. avgust 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Drugo izdanje knjige Miše Blama Džez u Srbiji: 1927-1944

Drugo izdanje knjige Miše Blama Džez u Srbiji: 1927-1944

BEOGRAD  - Beogradska izdavačka kuća "Stubovi kulture" objavila je drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje knjige "Džez u Srbiji: 1927-1944" čiji je autor džez muzičar i publicista Mihailo Miša Blam.

Knjiga predstavlja tekstualni, fotografski i fonografski zapis (sadrži muzički disk) o najzagonetnijem i najmanje poznatom periodu domaćeg džeza - o njegovim počecima u Srbiji i o njegovom opstanku tokom rata, saopštio je izdavač.

Izdanje sadrži obilje fotografija, koncertnih programa, primera zvanične korespodencije, godina i imena muzičara koji su činili prve beogradske orkestre.

Profesor, muzičar, kompozitor i džez-publicista Miša Blam tokom višedecenijske muzičke karijere nastupao je s više od 30 svetskih velikana džeza i učestvovao na brojnim festivalima posvećenim tom muzičkom žanru.

Jedini je kontrabasista s prostora Balkana koji je snimio tri solističke ploče džez muzike. Napisao je i knjigu o Majlsu Dejvisu ("Miles Davis - biografija, intervju, diskografija, 1987).

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, a na osnovu uredbe Vlade Srbije od 7. decembra 2007. godine nosilac je posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Miša Blam je ovogodišnji dobitnik nagrade Nišvila za životno delo, a promocija njegove knjige na tom džez-festivalu u Nišu biće održana 13. avgusta.