sreda 12. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Al Daradi u Novom Sadu

IRAČKI REŽISER DOKUMENTARACA GOST "SINEMA SITIJA"

Al Daradi u Novom Sadu

BEOGRAD - Irački režiser Mohamed al Daradi, višestruko nagrađivan za dokumentarce koje je snimao u svojoj ratom pogođenoj zemlji, biće gost festivala "Sinema siti" (Cinema City) u Novom Sadu.
U selekciji "Demokrasi/Eksport-import" (Democracy/Export-Import) biće prikazana četiri Al Daradijeva ostvarenja "Moje ime je Muhamed", "San", "Rat, ljubav, bog i ludilo" i najnoviji "Sin Vavilona".
"Režiser, koji je oduvek je verovao da umetnost može da pobedi tragediju, 2003. godine napustio je studije u Londonu i vratio se u domovinu, da bi uživo snimao rat i ostvario san da snimi film u zemlji u kojoj su tog momenta radila samo četiri bioskopa", navodi se u saopštenju organizatora festivala.
Film "San", koji mu je doneo priznanje, Al Daradi je snimao na ulicama Bagdada na kojima je besneo rat. Deo filmske ekipe bio je otet i jedan snimatelj ranjen u nogu, ali je režiser uspeo da završi svoje delo.
Sa "Snom" se Al Daradi borio za "Zlatni globus" i bio u konkurenciji za "oskara" za najbolji strani film 2006. godine. Potonje ostvarenje, "Rat, ljubav, bog i ludilo", nastalo je od materijala snimljenih tokom rada na "Snu".
Al Daradi je za "Sina Vavilona" dobio Gran pri žirija ovogodišnjeg Sandens festivala, u Berlinu nagradu za humanost i angažman u traganju za ljudskim pravima organizacije "Amnesti internešnal", kao i nagradu za mir.
U sklopu selekcije "Demokrasi/Eksport-import" biće prikazana još četiti filma na temu beskompromisne borbe za ljudska prava: "Moje pismo Pipi" Bingol Elmas, "Pet kardinalovih tačaka" Fridolina Seneviza, "Ubiti slona" Alberta Arcea i Mohameda Rudzajlaha" i "Kineski narodni neprijatelj br. 1: bitka Rebije Kader za Ujgure" Silvije Nagel.
"Sinema siti" će biti održan od 5. do 12. juna u Novom Sadu.