petak 12. mart 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Rita" i "Anželika" u Madlenijanumu

PREMIJERA DVE JEDNOČINE OPERE U ZEMUNSKOM TEATRU

"Rita" i "Anželika" u Madlenijanumu

Predstave su plod koprodukcije zemunske opere i Opere bb iz Zagreba, a u okviru akcije Ministarstva kulture "Srbija u Srbiji" 18. i 20. marta biće izvedene u Požarevcu i Zrenjaninu

BEOGRAD - Na velikoj sceni Opere i teatra Madlenijanum 16. marta biće premijerno izvedene dve jednočine komične opere "Rita" Gaetana Donicetija (1797-1848) i "Anželika" Žaka Ibera (1890 - 1962), koprodukcija zemunske opere i Opere bb iz Zagreba.
Predstave će biti izvedene 18. i 20. marta u okviru akcije Ministarstva kulture "Srbija u Srbiji" u Požarevcu i Zrenjaninu. Autorski tim opere "Rita" u celini čine umetnici iz Zagreba. Naslovnu ulogu u Donicetijevoj komičnoj operi o " zločestoj ženi" oko koje dva muškarca prave dogovor kako da ju nadmudre na premijeri igraće Lidija Horvat-Dunjko. Pored nje igraju i kolege iz Hrvatske Nikša Radovanović, Ronald Braus i Dinko Bogdanić, koji je i reditelj.

Kostimi i scena urađeni su u zagrebačkom pozorištu, a za "Anželiku" u Madlenijanumu. Ovu Iberovu komičnu operu režirao je naš mladi reditelj Stefan Sablić, kome je ovo prva operska režija.
- Radnja savremene francuske komične opere, koja je u originalu napisana uličnim slengom, slična je kao i u "Riti", Anželika zagorčava život svom mirnom i smirenom mužu. On rešava da je proda, dolaze kupci, zaljubljuju se u nju i pokušavaju da je osvoje, ali je svi posle izvesnog vremena vraćaju, čak i đavo je vraća jer ne zna šta da radi s  njom - ispričao je reditelj.
On je istakao veliko zadovoljstvo radom sa pevačima na operi u kojoj pored pevanja ima i puno dijaloga, da su "začuđujuće za pevače i dobri dramski glumci, imaju ležernost, komunikativnost i dobro kretanje na sceni", kazao je reditelj.

U "Anželiki" nastupaju naši umetnici Snežana Savičić, Tanja Obrenović, Predrag Milanović, Vladimir Andrić, Darko Đorđević, Goran Strgar, Goran Krneta i Ljubomir Popović. Od zagrebačkih umetnika na premijeri pevaće Blanka Tkalčić, Ronald Braus i Ivo Gamulin.
Orkestrom Madlenijanuma kod nas i u Hrvatskoj u maju, kada će dve jednočine komične opere videti publika u Zagrebu, Varaždinu i Puli, dirigovaće maestro Vladimir Kranjčević, inicijator saradnje dve kuće.
Ovo je druga saradnja Opere bb iz Zagreba i Madlenijanuma, prošle godine u koprodukciji ove dve kuće izvedeno je opersko veče Đan Karla Menotija, dve jednočinke "Telefon" i "Medijum".