subota 11. septembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Film o Danilu Kišu u Ljubljani

Film o Danilu Kišu u Ljubljani

BEOGRAD - Televizijski film "Danilo Kiš: Uspomene, sećanja" Dragomira Zupanca biće prikazan 14. septembra u prostoru "Kiberpipa" (Cyberpipe) u Ljubljani, najavljeno je iz Srpskog kulturnog centra "Danilo Kiš" u tom gradu.

Film je posvećen književnom stvaralaštvu i zaostavštini Danila Kiša (1935-1989) iz ugla savremenog čitaoca, a njegovu osnovu čine iskazi piščevih prijatelja, savremenika i poznavalaca njegovog dela, izdavača i prevodilaca, kao i delovi intervjua sa samim piscem.

Među sagovornicima u filmu su Filip David, Ibrahim Hadžić, Božo Koprivica, Aleksandar Mandić, Laslo Vegel, Vida Ognjenović, Mirko Kovač, zatim Dado Đurić, Ljuba Popović, Vladimir Veličković, Antonjin Lim, Gi Skarpeta, Peter Esterhazi, Đerđ Konrad. U filmu govore i Kajoko Jamasaki i Ajaku Oko koje su na japanski jezik prevele Kišove knjige "Bašta, pepeo" i "Peščanik", a iskazi sagovornika dopunjeni su i odlomcima iz Kišove proze koje čita glumac Predrag Miki Manojlović.

Sačuvani su i iskazi Suzan Sontag i Josifa Brodskog, kao i mladih pisaca iz više evropskih zemalja, okupljenih na simpozijumu o Kišu održanom u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju 2005. Film sadrži i odlomke iz intervjua i medijskih nastupa Danila Kiša, koji su sačuvani u Programskom arhivu RTS-a.