subota 11. jun 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Folklor i stari običaji na festivalu u Boljevcu

Folklor i stari običaji na festivalu u Boljevcu

BOLJEVAC - U podnožju prelepe planine Rtanj, u gradiću Boljevcu, juče je počela turističko-kulturna manifestacija etno festival "Crnorečje u pesmi i igri", koji gaji tradiciju narodnog folklora i stare običaje, kao i stare zaboravljene kuhinje.

U Turističkoj organizaciji Boljevca kažu da se festival održava već 40 godina, svakog drugog vikenda u junu, a u folklornim igrama, pesmama i svirkama prepliću se etno-kulturni slojevi različitog porekla i starine.

Na festivalu se prikazuju i običaji koji potiču od rituala i raskošno simbolizovane magije. Poreklo im je u ostacima slovenske mitologije, ali i u mitovima drevne civilizacije. Običaji nemaju više magijsko-obredni karakter, već postoje zbog podsećanja na davno prohujala vremena.

"Crnorečje u pesmi i igri", osim očuvanja tradicije, predstavlja i mesto susreta, razgovora i odmeravanja lepote pevanja, igranja i sviranja najtalentovanijeg pojedinca i grupe. Učesnici nastoje da očuvaju visoku estetsku vrednost narodne umetnosti i njen autentični karakter