utorak 11. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Premijera baleta inspirisanog Eltonom Džonom

Premijera baleta inspirisanog Eltonom Džonom

BEOGRAD - Svetska zvezda Elton Džon, pored brojnih priznanja koje je dobio u svojoj dugogodišnjoj karijeri, od prošle nedelje ima i balet inspirisan njegovim likom i delom!
Koreograf Žan Grand Mitri (Jean Grand Maitre) i njegova baletska trupa, premijerno na sceni Jubilee Auditorium u Kalgariju prikazali baletsku priču pod nazivom "Love Lies Bleeding" koja je zasnovana na 14 pesama ser Eltona Džona i Bernija Topina.
"Love Lies Bleeding", pored Eltonove muzike, predstavlja alegoričko pripovedanje o njegovom životu, obojeno popularnom kulturom od "Paklene pomorandže" do Vorhola. Balet govori o mladom fanu koji počinje da nastupa samo da bi bio bliži svom idolu ali na tom putu upada u mračni svet droge, seksa i rokenrola.
Priča je pružila mogućnost autoru da iskoristi najveće dubine Eltonovih pesama i to ne samo one klasične kao što sto su "Bennie and the Jets", "Goodbye Yellow Brick Road" i "Rocketman", nego i manje poznate radove kao što su "The Bridge", "I Need You To Turn To" i druge, koristeći Eltonov poznati vokal kako bi efekat bio maksimalan.
Izvođenje uključuje sve od klasičnog baleta, džez baleta, akrobatike do nastupa na rolerima.
Za postavku baleta, utrošeno je 1,2 miliona dolara, što se najviše vidi u scenografiji i raskošnim kostimima Martina Bertranda - čak 160 različitih.
Elton Džon je od samog početka uključen u kreiranje baleta čiju ideju je podržao odobrivši scenario i korišćenje pesama.
- Njegova muzika je tako teatralna i realna i u njoj se prepliće mnogo karaktera - izjavio je jedan od najodgovornijih za ovaj balet, koreograf Mitri.
- Izgleda kao da Felini sreće burlesku i vodvilj, kao pravi cirkus Eltona Džona - dodao je on.
Balet Love Lies Bleeding već je krenuo na turneju, a kako kritičari komentarišu - balet nije samo spektakularan već spektakularno zabavan!
Ser Elton Džon započeo je svoju svetsku turneju u okviru koje će 3. juna, nastupiti i u Beogradskoj areni. Turneja koju je započeo u Americi, 24. aprila, završiće se 20. septembra u Rimu i uključiće nastupe u preko 30 gradova.
U prodaji su ulaznice po cenama: 3950, 5950, 6950, 7950 i 8950 dinara.