ponedeljak 10. novembar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Akcenat na naučnom aspektu

U BEOGRADU POČINJE 17. MEĐUNARODNI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA

Akcenat na naučnom aspektu

Međunarodni festival etnološkog filma biće otvoren danas u Etnografskom muzeju u Beogradu, a do 16. novembra na njemu će biti prikazano 89 filmova iz 24 zemlje. Festival će se sastojati iz tri kategorije: u okviru konkurencije za nagrade takmičiće se 39 filmova, u informativnoj sekciji biće prikazan 31 film, a u okviru amaterske 20, saopštili su organizatori.

Reditelj Ilja Slani, jedan od selektora festivala, rekao je na konferenciji za novinare da su uradili veliki posao i da je kvalitet filmova opravdao mesto u svetskom etnološkom filmu, kao i da je kriterijum bio veoma strog „jer smo insistirali da svi filmovi budu ostvareni sa naučnog aspekta, da istorijski budu tačni i produkcijski kvalitetni“.

Urednica na RTS-u Tanja Fero, takođe selektor festivala, saopštila je da bez obzira što nisu zanemareni kvaliteti i insistiranje da zanatski deo bude izražen - da su se potrudili da filmovi koji će biti prikazani budu i zanimljivi i razumljivi publici.

Ovo je godišnja manifestacija koja je započeta 1992. godine u konaku manastira Sveti otac Prohor Pčinjski kao događaj koji je okupio entuzijaste, etnologe i filmske autore zainteresovane za etnografske teme.
Festival se vremenom proširio i produbio svoj opseg uključujući više autorskih i stručnih profila, pristupa i tema koje obuhvataju sve geografske i etničke prostore u svetu, kao i druge antropološke i sociološke teme, savremene urbane fenomene i drugo.