petak 10. jun 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Deset filmova u takmičarskom delu Sinema sitija

Deset filmova u takmičarskom delu Sinema sitija

BEOGRAD - U domaćoj takmičarskoj selekciji "Nacionalna klasa" novosadskog filmskog festivala Sinema siti ove godine biće prikazano deset filmova, od kojih će četiri publika videti premijerno.

Na festivalu koji će biti održan od 18. do 25. juna premijerno će biti prikazan novi film Miše Radivojevića "Kako su me ukrali Nemci", zatim film Siniše Dragina "Ako zrno ne umre", "The Bodž" Adrijane Stojković i omnibus "Oktobar", saopštili su organizatori.

Publika će u toj selekciji biti u prilici i da se podseti filmova "Beli, beli svet" Olega Novkovića, "Neprijatelj" Dejana Zečevića, "Šišanje" Stevana Filipovića, "Sinema komunisto" Mile Turajlić, "Tilva Roš" Nikole Ležaića i "Zajedno" Mladena Matičevića.

Van konkurencije biće prikazan film "Zduhač znači avantura" Milorada Milinkovića.

O najboljem filmu odlučivaće petočlani žiri u kojem su ugledni litvanski reditelj Šarunas Bartas (predsednik), francuski filmski kritičar Filip Azuri, slovenački filmski autor Jan Cvitkovič, direktorka Filmskog fonda iz Hamburga Eva Hubert i direkroeka Evropskog filmskog marketa Beki Probst.

Na Sinema sitiju biće prikazani filmovi u još dve takmičarske selekcije - "Edžit point", u kojoj će se takmičiti najnovija ostvarenja svetske kinematografije i "Up to 10.000 bucks", koju čine filmovi snimljeni budžetom manjim od 10.000 dolara.

Najavljeni su i revijalni filmski programi: "Nobarcode" - selekcija filmova koji istražuju savremeni svet i kulturu u sprezi sa drugim umetničkim disciplinama, "Balkan Bodž" - selekcija novih filmova iz regiona, program debitantskih filmova "Hungry Days", kao i program filmova koje je volela publika velikih svetskih festivala "360 stepeni".

Najavljeni su i program dokumtenranih filmova "Democracy / Edžport-Import", ciklus austrijskih filmova, program "Peđina lektira svetskog filma" i drugi.