četvrtak 10. jun 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Deset filmova u programu Paralele i sudari na Paliću

Deset filmova u programu Paralele i sudari na Paliću

BEOGRAD - Takmičarski program "Paralele i sudari" 17. Međunarodnog festivala evropskog filma na Paliću, koji će biti održan od 17. do 23. jula, predstaviće 10 filmova istočnoevropske kinematografije, najavili su organizatori.
Među izabranim filmovima ove godine će se naći drugi film estonskog reditelja Vejka Ounpua "Iskušenje svetog Tonija", koji je prikazan na Sandens festivalu i u Roterdamu, kao i slovački konkurent za Zlatnog lava u Veneciji - "Lisice" mlade rediteljke Mire Fornaj.
Program, pored ostalih, čine i filmovi "Sve što volim" poljskog reditelja Jaceka Borcuha, dobitnika nagrade publike na Poljskom internacionalnom festivalu, i "Deset od jedanaest", tursko ostvarenje nagrađeno specijalnom nagradom žirija u Istanbulu.
Filmovi iz programa "Paralele i sudari" takmiče se za "Nagradu za toleranciju", ustanovljenu 2006. godine, koju dodeljuje međunarodni žiri kritike. Filmovi iz tog programa prikazivaće se u sali "Jadran" u centru Subotice.
Sedamnaesti Festival evropskog filma na Paliću biće održan od 17. do 23. jula na više lokacija u prirodnom okruženju kraj jezera Palić, kao i u Subotici.
Festivalski program sačinjava devet filmskih selekcija: Takmičarski program, "Paralele i sudari", "Mladi duh Evrope", ciklusi novog belgijskog i mađarskog filma, programi ekoloških i dečjih filmova, omaž program za dobitnike nagrade "Aleksandar Lifka" i "Erste Underground Spirit".
Najboljim filmovima u glavnom takmičarskom programu biće dodeljene nagrade - "Zlatni toranj" za najbolji film, "Palićki toranj" za najbolju režiju i "Specijalna nagrada žirija".
Tradicionalne festivalske nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ove godine će biti uručene francuskom reditelju, scenaristi i producentu Konstantinu Kosti Gavrasu i srpskom reditelju Goranu Markoviću.