utorak 9. jun 2009.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Inat je autogol

PREMIJERA KOMEDIJE „E, BAŠ HOĆU“ U POZORIŠTANCETU „PUŽ“

Inat je autogol

Inatiti se ili ne, pitanje je sad – bila je polazna tačka najnovijeg komada Branka Milićevića Kockice „E, baš hoću“ koji je u režiji uvek inventivne i veoma maštovite Slobodanke Cace Aleksić premijerno izveden preksinoć u pozorištancetu „Puž“.
U sat i desetak minuta ove tipične komedije karaktera s pevanjem i pucanjem od smeha u tri čina, glavni junak – princ Zoća, zbog svoje tvrdoglavosti, koju svaki put „overava“ rečenicom“E, baš hoću“, doživljava razne zgode i nezgode. Kada mu bilo ko kaže „nemoj“, on padne u vatru i uradi baš to što je i naumio. Naravno, zbog toga uvek, manje ili više, nadrlja. U svakoj od tri priče, koje se nadovezuju jedna na drugu, veoma jasno se uočava da je inat, kao disciplina, nešto što se ne leči baš tako lako. Međutim, Branko mu, ipak, pronalazi lek, a njegov glavni sastojak je samokontrola. Ta ideja provlači se i kroz šest veoma pevljivih muzičkih numera, koje su kompozitor Božidar Obradinović i tekstopisac Mirjana Bulatović namenski uradili za ovu predstavu, a jasna poruka, najupečatljivije, ogleda se u stihu: „Nauči odmah čim se rodiš, inatom samo sebi škodiš, sve inadžije trpe bol, inat je autogol!“.
Kao i većina „Puževih“ predstava, i „E, baš hoću“ namenjena je deci, ali i onoj „matorijoj“ publici koju Branko majstorski, po već oprobanom receptu, često razmrda svojim duhovitim replikama namenjenih isključivo njima. Ovoga puta, smeh, ali i snažan aplauz, dobio je za nekoliko rečenica, kao što su „Danas je 13. jul, dan lozovače“, „Pa, i Milo tepa, iako je na vlasti 20 godina“...
Brojni gledaoci, među kojima su bili i Jovan Ćirilov, Svetlana Ceca Bojković, Božidar Bole Stošić, Mlađa Andrejević, Milena Ražnatović... nisu štedeli dlanove da nagrade sjajnu glumačku ekipu u kojoj su bili Branislav Milićević, Vesna Čipčić, Branka Šelić, Snežana Jeremić, Lako Nikolić, Aleksandar Vujanović, Predrag Filipović i Mirko Kovačević.