utorak 8. novembar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Škola rokenrola" u Buhi

"Škola rokenrola" u Buhi

BEOGRAD - Predstava "Škola rokenrola" po tekstu Milene Depolo i u režiji Bobana Skerlića, premijerno je izvedena na sceni beogradskog pozorišta "Boško Buha" u subotu.

U komadu rađenom po motivima filma "Škola roka", uz glumački ansambl pozorišta "Boško Buha" nastupala su i deca školskog uzrasta, a glavna uloga poverena je gostujućem glumcu Borisu Milivojeviću.

Direktor pozorišta Boško Đorđević rekao je na konferenciji za novinare da je predstava namenjena "starijim osnovcima i mlađim srednjoškolcima". "Taj komad 'gađa' najnezgodniji deo publike, onaj za koji postoji praznina u pozorišnom repertoaru", rekao je Đorđević.

Reditelj Boban Skerlić rekao je da komad prikazuje dva suprotna pola - svet estrade i nasuprot njemu, rokenrola koji teži pobuni i oslobađanju od pritiska sistema. "To je jedna od retkih prilika u kojoj rokenrol trijumfuje", rekao je Skerlić i dodao da komad govori o suočavanju dece sa roditeljima, školom i medijima i njihovom suprotstavljanju pogrešnom sistemu vrednosti.

Dramaturg Milena Depolo objasnila je da glavni lik u komadu, u najezdi estrade i kiča menja živote dece "za sto odsto", tako što ih uči da izraze svoj stav i budu nezavisni. Glumica Borka Tomović rekla je da u predstavi glumi "glavnog negativca", jer sputava decu i merama prisile utiče da ona budu "potuljena i pokunjena". Prema njenim rečima takvo stanje traje sve dok se ne pojavi profesor Džoni (Boris Milivojević), koji decu uvodi u novi svet i dovodi do promene, a na kraju menja se i lik osobe čiju ulogu ona tumači.

U predstavi čije su reprize 9, 22. i 30. novembra, glume Borka Tomović, Katarina Marković, Aleksandra Tomić, Draga Ćirić, Nenad Nenadović, Vladan Dujović, Goran Jevtić, Branislav Platiša i učenici muzičkih, baletskih i škola glume.