utorak 8. novembar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Luganski večeras na Kolarcu

Luganski večeras na Kolarcu

BEOGRAD - Moskovski pijanista Nikolaj Luganski, jedan od naslednika slavne ruske pijanističke škole, nastupiće večeras na Kolarcu, a njegovim koncertom biće otvorena nova sezona ciklusa
"Velikani muzičke scene".

Muzički urednik Centra za muziku Kolarčeve zadužbine Mirjana Lazarević rekla je agenciji da se Luganski koncertom na Kolarcu vraća beogradskoj publici posle više od 10 godina. Na programu su dela Frederika Šopena i Franca Lista, povodom proslave 200. godišnjice rođenja tog kompozitora.

"Program koncerta brižljivo je odabran. Na repertoaru su dela koja su zaštitni znak Luganskog, jer izdvajaju njegovu brilijantnu tehniku i interpretaciju, naročito Šopenovih kompozicija", rekla je Lazarević.

Luganski (36) je rođen u Rusiji, u porodici naučnika. Po završetku Moskovskog konzervatorijuma učestvovao je na brojnim međunarodnim pijanističkim takmičenjima. Pobednik je Bahovog takmičenja u Lajpcigu i Rahmanjinov i Čajkovski u Moskvi.

Na njegovom repertoaru više je od 50 klavirskih koncerata koje je izvodio širom sveta sa slavnim svetskim orkestrima i dirigentima, navedeno je na veb-sajtu www.lugansky.homestead.com.

Luganski je do sada objavio 23 kompakt diska, a ove godine snimiće za diskografsku kuću Naiv Ambruazi Listove solo kompozicije za klavir. Prethodni CD sa svim Šopenovim delima Gardijan je opisao kao "neosporno senzacionalan".

Koncert Luganskog biće održan u utorak, 8. novembra na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine u 20 sati. Naredni koncert ciklusa Velikani muzičke scene na Kolarcu na programu je u utorak, 22. novembra, a nastupiće poljski Bester kvartet.