utorak 8. novembar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Audicija za mlade talente 10. decembra u "Gvarnerijusu"

Audicija za mlade talente 10. decembra u "Gvarnerijusu"

BEOGRAD - Mladi talentovani muzičari do 25 godina starosti, koji isključivo izvode klasičnu muziku, mogu da se prijave do 5. decembra za učešće na prvom takmičenju mladih talenata klasične muzike iz Srbije "Nagrada Gvarnerijus", saopštio je Centar lepih umetnosti "Gvarnerijus".

Takmičenje je otvoreno za soliste i kamerne ansamble, audicija će se održati 10. decembra u Centru "Gvarnerijus" kada će tročlani stručni žiri izabrati 15 finalista koji će se publici predstaviti na svečanom koncertu 17. decembra u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Žiri će raditi u sastavu Dubravka Jovičić (pijanistkinja, dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu), Nada Kolundžija (pijanistkinja, redovni profesor FMU i umetnički direktor "Gvarnerijusa") i Petar Ivanović (dirigent, violista i pedagog).

Prema najavi "Gvarnerijusa" ovo takmičenje ima niz novina i razlikuje se od postojećih, nije ograničeno na određeni instrument a solisti se takmiče zajedno sa kamernim ansamblima, novina je i veliki raspon godina kod učesnika.

"Gvarnerijus" ističe da je vreme nastupa svakog kandidata ograničeno na pet minuta, što je svakako najveći izazov za takmičare, obzirom da je nastup vremenski kratak. Takođe, novina je i što glasovi publike određuju pobednike u finalnom delu, a rezultati glasanja će biti objavljeni iste večeri nakon prebrojavanja glasova.

Troje najboljih takmičara izabraće svojim glasovima publika na finalnoj večeri takmičenja 17. decembra u Kolarčevoj zadužbini. Centar "Gvarnerijus" pobednicima će organizovati nastupe u Srbiji, koncerte u gradovima Srbije.