petak 8. jul 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Ršumovi deseterci pretočeni u kratke priče

Srpska književna zadruga objavila "Kuća sa okućnicom" Ljubivoja Ršumovića

Ršumovi deseterci pretočeni u kratke priče

BEOGRAD - Knjiga Ljubivoja Ršumovića "Kuća sa okućnicom" upravo je objavljena u 103. Kolu Srpske književne zadruge, naše najstarije i najuglednije književne edicije, saopštio je glavni i odgovorni urednik SKZ književnik Dragan Lakićević.

Velikom srpskom piscu za decu, klasiku iz doba Dušana Radovića, Dragana Lukića i Miće Danojlića - Ršumoviću pripala je 694. knjiga Kola.

Predgovor knjizi napisala je književni kritičar i urednica u vodećoj izdavačkoj kući za decu "Kreativnom centru" Slađana Ilić dok je recenzent bio dr Marko Nedić.

Prema rečima Lakićevića, Ršumovićev naslov "Kuća sa okućnicom" mogao bi da bude sinonim SKZ, jer i Zadruga je "kuća sa okućnicom - baštinom starom i novom, bližom i daljom, a knjiga je velika narodna hrestomatija, a u isto vreme autobiografija o drugima - roditeljima, bližnjima, narodu, koji misli kako da čini i čini kao što misli".

Uporedivši ovo delo sa Pelagićevim spisima, koje zbog njih dat epitet "narodni učitelj", Lakićević objašnjava da "Ršumović piše pouke o jeziku i pouke o narodu - priče iz kojih su nastale poslovice, odnosno poslovice iz kojih je lični život izrodio priče".
"Rekonstruišući svoje istinsko detinjstvo, slikajući svoj domaći patrijarhalni zavičaj i život na Zlatiboru polovinom 20. veka, Ršumović na moderan način formuliše srpsku narodnu filozofiju, sa pečatom sopstvenog života i talenta", ocenjuje on.

Lakićević podseća da je pre 30 godina, u ediciji "Savremenik" SKZ objavljen Ršumovićev sonetni venac "Kuća" u kome je svaki stih bio poslovica - u desetercu, posvećenom metru srpske klasične poezije...

"Sada, svaki od tih stihova postaje naslov po jedne kratke priče, koje su u isto vreme novi primeri čojstva i junaštva i psalmi posvećenog porodičnog života Srbije našeg pesnika", beleži urednik ovog dela.

"Raskošni književni jezik majstorski senči lekcije iz mudrosti i iskustva - proslavljenog pisca knjiga 'Ma šta mi reče', 'Još nam samo ale fale' i mnogih drugih", zaključuje Lakićević.