petak 8. jul 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Premijera "Kanjoša Macedonovića" večeras u Budvi

Premijera "Kanjoša Macedonovića" večeras u Budvi

BEOGRAD - Dramski ansambl Narodnog pozorišta izvešće večeras u Budvi premijerno predstavu "Kanjoš Macedonović" po tekstu i u režiji Vide Ognjenović. Predstava je koprodukcija festivala Grad teatar Budva i Narodnog pozorišta u Beogradu, gde će od jeseni biti na stalnom repertoaru.

Naslovnu ulogu igra Igor Đorđević.

Autorka je najavila da ovo neće biti rimejk njene postavke od pre četvrt veka (kada je glavni lik igrao Žarko Laušević), već potpuno nova predstava. Prema njenim rečima, tadašnja predstava bila je o Paštrovićima i sledila je tradicionalni, mitski nanos o Kanjošu koji je pobedio ne toliko hrabrošću i junaštvom, koliko mudrošću.

"Ovog puta, umesto idiličnog paštrovićkog društvenog pejzaža htela bih oštru, vrlo gorku i crnu predstavu o tome kako je mala sredina u suštini užasno dvolična i opaka. To je sredina koja usled svoje plemenske zatvorenosti preuveličava sopstvenu važnost i značaj", objasnila je ona.

U velikom glumačkom ansamblu su Marko Baćević, Predrag Ejdus, Branislav Lečić, Aleksandar Đurica, Branko Vidaković, Pavle Jerinić, Branko Jerinić, Zoran Ćosić, Radovan Miljanić, Nebojša Kundačina i drugi.

Dramaturg je Božo Koprivica, scenograf Miodrag Tabački, kostimograf Ljiljana Dragović, kompozitor Zoran Erić.