petak 8. jul 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Dvobroj "Teatrona" u Pozorišnom muzeju

Dvobroj "Teatrona" u Pozorišnom muzeju

BEOGRAD - Muzej pozorišne umetnosti Srbije predstaviće večeras svoje novo izdanje - dvobroj 154/55 časopisa "Teatron".

"Novo političko pozorište" naslov je temata ovog broja "Teatrona", a uredništvo to obrazlaže stavom da u savremenom dobu, ako želi da aktivno deluje, teatar treba da preispituje vlastite umetničke strategije.

Više nije dovoljno da se kritički pokreću socijalno-politički problemi, već je neophodno iskušavati i samu teatarsku situaciju. Umesto klasično shvaćenog pojma političkog pozorišta, postoji i postdramska političnost teatra, kako je vidi čuveni teoretičar Hans-Tis Leman.

Neposredan povod za pokretanje ove teme je komparativno iskustvo u regionu, dodaje uredništvo navodeći kao primer predstave reditelja Olivera Frljića i Boruta Šeparovića u kojima se problematizuju neka od najosetljivijih pitanja savremene Hrvatske.

Autori temata su Ivan Medenica, Nataša Govedić, Ana Vujanović, Oliver Frljić, Andrea Tompa, Primož Jesenko, Atila Antal.

Pored ostalih rubrika, u novom "Teatronu" objavljena je jedna od najpoznatijih drama austrijskog autora Tomasa Bernharda "Teatarmaher", u prevodu Drinke Gojković.

U promociji učestvuju Drinka Gojković, Ksenija Radulović i Ivan Medenica.