subota 8. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Preminuo Svetozar Stojanović

Preminuo Svetozar Stojanović

BEOGRAD - Profesor u penziji Beogradskog univerziteta, predsednik Centra za nacionalnu strategiju i član Republičke radio-difuzne agencije (RRA) Svetozar Stojanović (79) preminuo je u Beogradu, potvrđeno je danas u RRA.
Stojanović je rođen 1931. godine u Kragujevcu. Diplomirao je 1955. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorirao filozofiju 1962. godine.
Zajedno sa sedam drugih profesora i nastavnika takozvane "Praksis grupe", zbog disidentske delatnosti izbačen je sa Beogradskog univerziteta u januaru 1975. godine, na koji je vraćen početkom devedesetih.
Stojanović jer bio član Upravnog odbora Korčulanske letnje škole koja je okupljala uticajne filozofe iz tadašnje Jugoslavije i Evrope, a radio je kao gostujući profesor na univerzitetima u SAD, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Indiji ...
Bio je osnivač i predsednik Srpsko-američkog centra iz Beograda, koji je potom prerastao u Centar za nacionalnu strategiju i njegovog Foruma za srpsko-američki dijalog i saradnju.
Stojanović je bio i specijalni savetnik i vodio savetnički tim nekadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Dobrice Ćosića. Ostavku na tu funkciju je podneo kada je Ćosić smenjen.
Bio je i član Komisije za istinu i pomirenje, koju je imenovao nekadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica.
Stojanović je bio član spoljnopolitičkog saveta pri Ministarstvu inostranih poslova Srbije.
Objavio je sedam knjiga, četiri brošure i oko 130 časopisnih rasprava i članaka. Radovi su mu prevedeni na 14 jezika.
Mesto i vreme sahrane profesora Stojanovića biće kasnije objavljeni.