petak 8. april 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kupio sliku zbog rama, a platno vredi 45 miliona evra!

Kupio sliku zbog rama, a platno vredi 45 miliona evra!

LONDON - Raspremajući tavan svoje kuće u Northemptonu, jedan Britanac je pronašao sliku koju je pre šest godina kupio na buvljaku zbog lepog rama.

Kada je, međutim, ovog puta malo bolje pogledao sliku, učinilo mu se da je reč o pravom remek-delu, štaviše Sezanovom radu koji bi mogao da vredi više od 45 miliona evra! Kada ju je pre šest godina kupio, umrljana i prašnjava slika ga je manje zanimala od rama sa ornamentalnim motivima.

"Kupio sam je zbog rama", kazao je za Dejli mejl vlasnik slike koji je tražio da ostane anoniman. "Ram sa slikom", koji je tada platio manje od 100 funti (116 evra), mogao bi da mu donese pravo bogatstvo.

On je u uglu slike primetio potpis koji je uporedio sa potpisom Pola Sezana (1839-1906) u svojoj knjizi o slavnom impresionisti i ustanovio da postoji velika sličnost. Odlučio je da odnese sliku na autentifikaciju kod stručnjaka.

Platno, na kojem je prikazana kuća sa narandžastim krovom pored reke i okružena drvećem, prvi je analizirao Tim Konrad, stručnjak za umetnička dela, koji tvrdi da postoji velika verovatnoća da se radi o Sezanovom delu iz mlađih dana.

Slika, koja nosi datum 1854, mogla bi da bude najstarije poznato delo slavnog slikara, nastala kada mu je bilo svega 15 godina i kada je još pohađao umetničku školu. Godine 1999, Sezanova slika iz 1893. "Zavesa, vrč i zdela za kompot" prodata je za 38 miliona evra, svrstavši se među 10 najskupljih umetničkih dela.

Ključne reči: