petak 8. april 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Jadranka Jovanović i Mađarski ciganski orkestar večeras u Centru "Sava"

Jadranka Jovanović i Mađarski ciganski orkestar večeras u Centru "Sava"

BEOGRAD - Mađarski nacionalni ciganski orkestar i primadona Beogradske opere Jadranka Jovanović održaće večeras u Centru "Sava" koncert pod nazivom "Biseri ciganske muzike", povodom 8. aprila - Svetskog dana Roma.

Jovanovićeva se uoči koncerta intenzivno priprema i kaže da ima mnogo obaveza, ali je vedra, puna optimizma i raduje se koncertu za koji, prema njenim rečima, vlada veliko interesovanje. "Mislim da je program divan. Vratila sam se iz Budimpešte, gde sam sa orkestrom imala odličnu probu. Biće mnogo inovacija, strasti i energije, jer je to muzika koja, pre svega, treba da prenese energiju", istakla je Jovanovićeva.

Ona je rekla da su članovi mađarskog orkestra potpuno zadivljeni programom i da je za njih, koji sviraju cigansku muziku, to bilo nešto sasvim novo.
"Najviše su oduševljeni pesmom 'Čergo, moja čergice' Davorina Jenka, koju će uvrstiti u svoj budući repertoar, ali isto im je bila nepoznanica da postoji ruski kompozitor klasične muzike Matvej Blanter koji je napisao čudesnu pesmu 'Konji i zveri'", objasnila je primadona.

Najviše su se plašili Šumanove kompozicije "Ciganska pesma", koja je najudaljenija od repertoara mađarskog orkestra i, kako je rekla Jovanovićeva, nije bilo jednostavno napraviti aranžman.

Mađarski nacionalni ciganski orkestar, pod umetničkim vođstvom violiniste Ferenca Šante, predstaviće beogradskoj publici najlepše melodije tradicionalne ciganske muzike i dela najvećih svetskih kompozitora klasične muzike kojima su Romi bila inspiracija.

Biće to "šetnja kroz cigansku muziku sveta", tokom koje će Jovanovićeva izvesti kompozicije Roberta Šumana, Antonina Dvoržaka, Matveja Blantera, Vojislava Vokija Kostića, Dimitrija Golemovića, Davorina Jenka, Aleksandra Verstovskog, Gustava Žiroa.

Program je plod višedecenijskog istraživačkog rada Jovanovićeve koja je prikupljala partiture kompozicija inspirisanih Romima i njihovim životom.