ponedeljak 8. mart 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Oskari: "The Hurt Locker" osvojio šest statua

Oskari: "The Hurt Locker" osvojio šest statua

NJUJORK - Niskobudžetna ratna drama "The Hurt Locker", rediteljke Ketrin Bigelou, "do nogu" je potukla svetski mega hit „Avatar" na 82. dodeli Oskara, osvojivši šest pozlaćenih statueta, uključujući i nagrade za film godine i najbolju režiju. Glumački Oskari za Sandru Bulok, Džefa Bridšisa, Monik i Kristofa Volca.

Rediteljka filma "The Hurt Locker" Ketrin Bigelou ušla je u istoriju sedme umetnosti kao prva žena koja je osvojila Oskara za režiju na 82. dodeli nagrada nagrada američke Akademije za filmsku umetnost i nauke.

"The Hurt Locker" osvojio je i Oskara za najbolji film godine, najbolji originalni scenario, kao i nagrade za montažu, zatim montažu zvuka i miksovanje zvuka.

Jedna od najomiljenijih američkih glumica Sandra Bulok, poznata uglavnom po komedijama, osvojila je Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu "The Blind Side". Bulokova je tako postala prva glumica koja je iste godine osvojila nagrade i za najbolju i za najgoru ulogu (Zlatna malina za "Sve o Stivu").

Džef Bridžis je, očekivano i zasluženo, osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu "Crazy Heart". Tokom prethodnih 38 godina, Bridžis je četiri puta bio nominovan za nagradu američke filmske akademije.

Takođe očekivano, nagrade za najbolje sporedne uloge osvojili su Monik, za ulogu nasilne majke u filmu "Precious", i Kristof Volc, za ulogu nacističkog oficira u „Prokletnicima" Kventina Tarantina.

Najbolji animirani film je 'Do neba", a Oskara za najbolji dokumentarac je dobio "The Cove", film o lovu na delfine u Japanu.