Glas Javnosti

PREVENTIVA POSTOJI: Kako da biljke prežive snažan vetar i kišu?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Zaštitu već imate kod kuće.

Nevreme koje od juče hara Srbijom mnogima je pokvarilo raspoloženje, ali i uništilo cveće. Budući da se kiša i jaki udari vetra očekuju i narednih dana donosimo vam trikove pomoću kojih ćete moći da sačuvate vaše biljke, ali i da one beživotne vratite u život.

Gotovo u svim specijalizovanim radnjama za cveće može se pronaći zaštita za biljke u vidu zvona, ali ukoliko niste u mogućnosti da nabavite takvu zaštitu zvono možete napraviti od plastičnog balona za vodu.


Dovoljno je samo da veliki plastični balon isečete kod otvora i dobićete zaštitu od vetra i kiše za svoje biljke. Važno je napomenuti da balon izbušite sitnim rupicama kako bi cveće disalo.

Zaštita od plastičnih kesa

Ukoliko nemate balon kod kuće, za prvu pomoć će dobrodoći i obične providne plastične kese koje su idealno rešenje za zaštitu osetljivog cveća.

Oko biljke postavite nekoliko štapova na koje ćete navući kesu, a kako ona usled jakog vetra ne bi odletela po dnu je zatrpajte zemljom. Bitno je napomenuti da u ovom slučaju treba koristiti jaču kesu, a da i nju kao i balon treba izbušiti malim rupicama.

Za veće biljke i one koje su manje osetljive idealna zaštita od nevremena pružite i kolac za koji ćete vezati stabiljku.

Kako oporaviti uništene biljke

Ukoliko niste stigli na vreme da zaštitite vaše cveće ne očajavate, postoji način na koji možete da ih vratite u život.

Nakon nevremena pustite zemlju da se prirodno osuši, a nakon dva dana krenite sa zalivanjem domaćim rastvorima koji će pomoći da se biljke oporave.  


Domaći rastvor od vode i ljuske od jaja uvek možete napraviti sami kod kuće, a zasigurno će vratiti sjaj vašim biljkama.

Ljuske od jaja prelijte vodom i ostavite da odstoji pet do sedam dana, na sobnoj temperaturi i na mračnom mestu. Rastvor treba povremeno mešati, a nakon što odstoji potrebno je njim zalivati oštećene biljke.

Smesa od kvasca, šećera i vode takođe će pomoći cveću.

Kvasac sadrži bakterije koje su dobre za biljku, vitamine i fitohormone, a sve to pomaži cveću da napreduje.

Za rastvor od 5 litara potrebno vam je 50g kvasca, 5 kašičica šećera i 5 l mlake vode. Sve sastojke pomešatu i ostaviti od dva do tri sata na toplom mestu. 


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR