četvrtak 7. oktobar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Petar Grujičić dobitnik nagrade Miroslav Dereta

Petar Grujičić dobitnik nagrade Miroslav Dereta

BEOGRAD - Nagrada "Miroslav Dereta" za najbolji neobjavljeni roman, dodeljena je Petru Grujičiću za rukopis "Beovavilon", saopštio je danas predsednik žirija za dodelu te nagrade Zoran Bognar.

Bognar je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je žiri jednoglasno doneo odluku da nagrada bude dodeljena Petru Grujičiću, a da su se u užem izboru za nagradu našla još četiri rukopisa: "Nebeske kosturnice" Ranka Pavlovića, "Atlantis" Nenada Petrovića, "Kameni brodovi" Save Stijepovića i "Niko, nigde" Boška Tomaševića.

Prema njegovim rečima, roman "Beovavilon" je naglašene urbane ikonografije, ali i naglašenog pikarskog dinamizma.
"Pisan je metodom, tritmenta ili filmske priče, a tekst u osnovi sledi 'altmanovsku' mrežu kratkih rezova, gde se ličnosti, događaji, posledice, konteksti ubedljivo, gorko i slatko, intimistički i sarkastično, prepliću oko ogromne nemani rodnog velegrada", rekao je on.

Bognar je istakao da je roman Petra Grujičića priča o Beogradu, iz pera rođenog Beograđanina, onakvog kakav taj grad jeste, sa svim lošim i dobrim stranama, ali i kakav će biti za nekih 35 godina.

Nagrada "Miroslav Dreta", koju čine povelja, novčani iznos i objavljivanje knjige, biće uručena početkom decembra u Opštini Čukarica, a roman "Beovavilon" će biti objavljen tokom ovogodišnjeg Sajma knjiga.

Žiri koji je odlučivao o nagradi činili su i Milica Lilić i Radivoj Šajtinac.