petak 26. jul 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Izložba "Nova realnost" u paviljonu "Cvijeta Zuzorić"

Izložba "Nova realnost" u paviljonu "Cvijeta Zuzorić"

BEOGRAD - Izložba "Nova realnost", na kojoj će, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, biti predstavljeni radovi 64 umetnika, biće otvorena sutra u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

Izložbu će otvoriti ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, a komesari izložbe su Olivier Di Pizio i Milija Belić.

Salon "Realites Nouvelles" (Nove realnosti) jedan je od najznačajnijih pariskih salona internacionalnog karaktera.

 je 1946. godine i od početka je bio specijalizovan za apstraktnu umetnost (geometrijska apstrakcija, konstruktivizam, apstraktni ekspresionizam, enformel, gestualna umetnost, lirska apstrakcija).

Nastavljajući angažman dve prethodne grupe - "Cercle et Carre" iz 1930. i "Abstraction-Creation", koja je delovala između 1931. i 1936. godine, grupa "Realites Nouvelles" je posle rata prerasla u asocijaciju koja se manifestuje jednom godišnje u vidu Salona.

Salon svake godine okupi oko 400 umetnika iz celog sveta koji se bave crtežom, grafikom, slikarstvom, vajarstvom i fotografijom, a izbor radova 64 umetnika biće predstavljen u Beogradu.

Salon "Realites Nouvelles" potvrđuje i danas permanentnu aktuelnost apstraktne umetnosti kao najkarakterističnije i svakako najoriginalnije komponente umetnosti 20. i početka 21. veka.

Od druge polovine pedesetih godina prošle godine na Salonu počinju da izlažu i umetnici iz Srbije: Petar Omčikus, Bata Mihailović, zatim Kosa Bokšan, Ljubinka Jovanović, Radivoje Knežević Knez, Momčilo Milovanović, Milija Belić.

Izložba, koju organizuju Udruženje likovnih umetnika Srbije i Francuski institut, biće otvorena do 25. maja.