Glas Javnosti

Globalni izazovi u snabdevanju mineralima ključnim za tehnologije čiste energije

Svet
Autor: Glas javnosti

Ovi minerali su ključni za proizvodnju baterija koje pokreću električna vozila i skladište obnovljivu energiju, čime se smanjuju emisije ugljenika​.

Suočeni sa klimatskim promenama, svet prelazi na tehnologije čiste energije koje zahtevaju ključne sirovine poput litijuma, kobalta i nikla.

Međutim, globalna potražnja za ovim mineralima raste brže nego što se proizvodnja može proširiti, što dovodi do ozbiljnih problema u lancima snabdevanja i povećanja cena.

Od 2020. do 2040. godine, očekuje se da će potražnja za litijumom porasti četrdeset puta, dok će potražnja za kobaltom i niklom porasti dvadeset do dvadeset pet puta zbog širenja tržišta električnih vozila i baterijskih tehnologija.

Ovi minerali su ključni za proizvodnju baterija koje pokreću električna vozila i skladište obnovljivu energiju, čime se smanjuju emisije ugljenika​.


Pored toga, IEA ističe da cene ključnih sirovina poput litijuma i kobalta više nego što su se udvostručile od 2021. godine, dok su cene nikla i aluminijuma takođe porasle, što je delimično posledica geopolitičkih napetosti i poremećaja u lancima snabdevanja​. 

Ove promene u cenama mogu potencijalno usporiti pad troškova za tehnologije čiste energije, koje su prethodno beležile trendove rapidnog smanjenja troškova zahvaljujući inovacijama i ekonomiji obima.

U svetlu ovih izazova, IEA poziva političare da deluju tako što će jasno signalizirati svoje namere u pogledu niskougljenične budućnosti, kako bi se osiguralo da kritični minerali omoguće, a ne ometaju, prelazak na čistu energiju.

Potrebno je preduzeti mere za povećanje proizvodnje i efikasnosti u eksploataciji ovih minerala, kao i istražiti mogućnosti recikliranja i zamene materijala kako bi se smanjila zavisnost od tradicionalnih izvora.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR