subota 6. novembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Potpisano pismo o saradnji Poljske i Srbije

Potpisano pismo o saradnji Poljske i Srbije

BEOGRAD - Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ministar kulture Poljske Bogdan Zdrojevski potpisali su u Beogradu pismo o saradnji dve zemlje u oblasti kulture, a nakon toga su otkrili bistu kompozitora Frederika Šopena u parku Manjež.

Ministar kulture Poljske Bogdan Zdrojevski rekao je novinarima nakon potpisivanja pisma saradnje da Srbija i Poljska dugo sarađuju u oblasti kulture, a da je potpisivanjem pisma ta saradnja ozvaničena i da su propisani određeni detalji vezani za tu saradnju.

"Naša saradnja se odnosi na oblast pozorišta, muzike, filma, ali i saradnje mladih umetnika dve zemlje, jer je razmena iskustava i znanja veoma značajna", rekao je on.

Prema njegovim rečima, tokom razgovora sa ministrom kulture Srbije Nebojšom Bradićem, napravljeni su prvi dogovori oko projekta prevođenja na poljski dela srpskog književnika Ive Andrića.

Ministar kulture Nebojša Bradić je rekao da je saradnja Srbije i Poljske u svim oblastima važan korak u procesu približavanja Evropskoj uniji, i da Poljska, koja će sledeće godine predsedavati EU, može mnogo da pomogne Srbiji na tom putu.

Prilikom otkrivanja biste Šopena, Bradić je rekao da u Beogradu i Srbiji ima puno simbola prijateljstva Poljske i Srbije, kao što su ulice Generala Zaha, Tadeuša Košćuška, Nikole Kopernika i drugih poljskih istorijskih ličnosti.

"Ove godine se, svuda u svetu, obeležava 200 godina od rođenja Šopena, koji je bio građanin sveta, a ova bista u parku Manjež podseća na bliskost i prijateljstvo Srbije i Poljske, ali nas i podseća na nove obaveze i poslove koje zajednički treba da obavimo", rekao je on.

Zdrojevski je dodao da za Šopena nije potreban prevod, da njegova muzika gradi mostove i da se ona svuda na svetu razume.