nedelja 6. mart 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Spektakl "Troja" u Beogradskoj areni

Spektakl "Troja" u Beogradskoj areni

BEOGRAD - Poznata plesna trupa "Vatra Anadolije", pod rukovodstvom Mustafe Erdogana, izvešće sutra u Beogradskoj areni muzičko-scenski spektakl "Troja", koji je do sada videlo više od 20 miliona ljudi, u 40 zemalja sveta.

Više od 70 igrača, trojanski konj visok devet metara i težak tonu i po, uz originalnu muziku Juđela Arzena, odlične svetlosne efekte, 3.000 atraktivnih kostima, efektne rekvizite i scenografiju, čine "Troju" jednom od trenutno najspektakularnijih scenskih produkcija u svetu.

Atraktivni nastup trupe, u koreografiji Erdogana, do sada je izveden na pozornicama ispred egipatskih piramida, Ajfelovog tornja, Selahatin tvrđave u Egiptu, El Kahiri tvrđave u Abu Dabiju, drevnom gradu Petra u Jordanu kao i antičkom teatru u Tunisu.

U svom originalnom tumačenju Homerovog epa o ljubavi i ratu, plesna trupa spaja folklorne igre Male Azije, Egeja i Balkana.

Elementi tradicije Orjenta - trbušne plesačice, derviški obredi i zanosni ritmovi, isprepletani su sa modernim plesom i baletom u virtuoznom izvođenju umetnika koji na pozornici simbolički sjedinjuju Istok i Zapad.

Ansambl je prošlog meseca otvorio i zatvorio 25. zimsku Univerzijadu u turskom gradu Erzunumu, gde su uz svoju trupu od 100 igrača, imali na sceni još 1.000 pridruženih članova.

U Ginisovoj knjizi "Vatra Anadolje" trenutno drži dva svetska rekorda: za najbrži grupni ples sa 241 stepom u minuti, kao i za najveći broj posetilaca tokom pojedinačne predstave - 400.000 ljudi.

Erdogan je osnovao trupu 1999. godine pod prvobitnim nazivom "Sultans of the Dance", a sa više od 120 igrača u svom sastavu ova trupa predstavlja jednu od tri najveće u svetu.

Ulaznice za ovaj spektakl prodaju se po ceni od 2.200, 2.700, 3.200 i 4.000 dinara.