ponedeljak 5. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Čekaj me na nebu, ljubavi moja" u "Madlenijanumu"

SVETSKA PREMIJERA DRAME FERNANDA ARABALA O LJUBAVI GALE I SALVADORA DALIJA

"Čekaj me na nebu, ljubavi moja" u "Madlenijanumu"

Glavnu ulogu tumači Dobrila Stojnić, a u predstavi igraju i Željko Grozdanović, Danica Arapović i Dušan Murić

BEOGRAD - Praizvedba drame "Čekaj me na nebu, ljubavi moja", španskog pisca Fernanda Arabala, o ljubavi slikara Salvadora Dalija i njegove supruge Gale, biće premijerno izvedena 25. aprila na maloj sceni Opera teatra "Madlenijanum" u Zemunu.
U komadu, koji režira Tanja Mandić Rigonat, autor na poetičan način opisuje ljubavnu priču Gale i Salvadora. Gala se u poslednjim trenucima života priseća njihovih godina ljubavi i spajanja.
Tokom jednog časa i deset minuta pred očima publike odvija se čitav Dalijev život, od detinjstva do smrti - njegova potpuna posvećenost umetnosti, strahovi, sukobi i nerazumevanje okoline zbog različitosti, saopšteno je iz "Madlenijanuma".
Glavnu ulogu tumači Dobrila Stojnić, a u predstavi igraju i Željko Grozdanović, Danica Arapović i Dušan Murić.
Predstava je urađena u koprodukciji Opera teatra "Madlenijanum" i Instituta "Servantes" u Beogradu, a autor komada Fernando Arabal najavio je dolazak na premijeru predstave u "Madlenijanumu", navodi se u saopštenju.
Kroz lik Gale, Arabal staje u potpunu odbranu Dalija, tumačeći njegove ispade ekscentričnosti, pritiscima i progonima društvenog poretka. Time ova drama dobija univerzalnu dimenziju borbe pojedinca za različitost, protiv uniformisane jednoličnosti sveta.
A umetnici koji su se prihvatili rada na komadu "Čekaj me na nebu, ljubavi moja" su jedinstveni u želji da kroz Arabalovu izuzetnu poetiku satkaju niz slika Dalijevog genijalnog uma. Da kroz ovu odu ljubavi i odanosti osvetle i približe publici velikog Salvadora Dalija na jedan nov i neočekivan način...
Zanimljivo je da je ovo delo Fernando Arabal posvetio glumici Dobrili-Bobi Stojnić (na fotografiji).
G. J.