petak 5. mart 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Vojnovič: Pritisak u društvu stimuliše književnost

RUSKI PISAC SPECIJALNI GOST 16. MEĐUNARODNOG SALONA KNJIGA U NOVOM SADU

Vojnovič: Pritisak u društvu stimuliše književnost

Autor sage o vojniku Čonkunu rekao je novinarima da se slaže s konstatacijom da je inspirativnije pisati u vremenima totalitarnih režima

NOVI SAD - Proslavljeni ruski pisac Vladimir Vojnovič, specijalni gost 16. međunarodnog salona knjiga u Novom Sadu, izjavio je da se, na osnovu iskustava minulog veka, ispostavilo da treba da postoji nekakav pritisak u društvu da bi se stvarala književnost.
- Sloboda veoma čudno deluje na književnost. Ja sam slobodan čovek i ako bi trebalo da se žrtvujem za literaturu, onda se slažem s konstatacijom da je inspirativnije pisati u vremenima totalitarnih režima - rekao je on novinarima.
Vojnovič je ocenio da je bilo korisno i za rusku literaturu 19. veka to što su postojali cenzura, tajna policija i drugi oblici društvenog pritiska, jer su u takvom okruženju nastali i stvarali književni gorostasi poput Gogolja, Tolstoja, Dostojevskog i mnogih drugih.

Napominjući da je Sovjetski Savez, u kome je rođen 1932. godine i živeo do emigriranja na Zapad 1980, bio totalitarno društvo u čije se sve procese mešala država, odnosno oni koji su na vlasti, Vojnovič je naglasio da su najveće represije bile u Staljinovo vreme.
Ali i mnogo godina posle, kako je rekao, književnici i umetnici morali su da se potčinjavaju određenim pravilima ili su u suprotnom trpeli pritiske, represiju i bili prinuđavani da napuštaju svoju zemlju.

Pisac zadržan na carini

NOVI SAD - Vladimir Vojnovič, zadržan je na beogradskom aerodromu više od sat jer je našim carinicima "verovatno bio sumnjiv", izjavio je član organizacionog odbora te manifestacije Zoran Đerić.
Jedan od najznačajnijih savremenih ruskih i svetskih pisaca doživeo je neprijatnost posle sletanja aviona iz Moskve, kada je zadržan i više od sata proveravan pošto ima dva državljanstva i dva pasoša (ruski i nemački), rekao je Đerić novinarima.
Pre Vojnoviča su carinsku kontrolu brzo i bez problema prošli mnogobrojni stranci, domaći i strani poslovni ljudi i "biznismeni," a on je sa svojim knjigama zadržan i tek posle više od sata pušten, istakao je Đerić u prisustvu pisca, koji nije želeo da komentariše tu neprijatnu epizodu.


Ističući da je sad u Rusiji drugačija situacija, da se država više bavi cenzurisanjem televizije i drugih medija, a "književnost je u drugom planu", Vojnovič je izrazio nadu da će novo rusko rukovodstvo nastaviti proces demokratizacije zemlje.
Njegova čuvena saga o vojniku Čonkunu, epski roman u tri toma za koji je ideja nastala pre pola veka, a poslednji deo objavljen pre tri godine, objavljen je kod nas u izdanju zrenjaninske "Agore".

Taj izdavač otkupio je prava i za objavljivanje Vojnovičeve autobiografije, ličnog piščevog romana, koja je nedavno izašla u Rusiji na 1.800 stranica velikog formata i za samo mesec dana prodata u više od 15.000 primeraka.