petak 5. mart 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Roman Olge Slavnikove "2017"

Roman Olge Slavnikove "2017"

BEOGRAD - U okviru edicije "100 slovenskih romana", koju je pre dve godine pokrenula Međunarodna fondacija "Forum slovenskih kultura", nosilac projekta za Srbiju izdavačka kuća "Arhipelag" objavila je delo Olge Slavnikove "2017" koju je Rusija odabrala da reprezentuje savremenu književnost te zemlje koja nastaje posle pada Berlinskog zida.

"Arhipelag" je prethodno već objavio prvi roman od 10 ruskih "reprezentativaca" Alekseja Slapkovskog " Prvi drugi dolazak", a uskoro treba da se pojavi delo Ilje Stogofa.

Slavnikova (53) je popularan pisac, ne samo u Rusiji, već i u nekim zapadnim zemljama, posebno u Nemačkoj. Prevedena je na engleski, francuski, italijanski, kineski, švedski, mađarski. Za roman " 2017" dobila je nagradu " Ruski Buker" za najbolju knjigu godine.

Prema rečima glavnog urednika "Arhipelaga" Gojka Božovića, koji je napisao pogovor za roman "2017" pod naslovom "Virus istorije u našem vrlom novom svetu", ovo delo donosi sliku ruske tranzicije na kraju 20. i početku 21. veka. Prelomni trenutak je 100. godišnjica Oktobarske revolucije koja se pretvara u novi revolt, ali ovoga puta je to pobuna onih koje je tranzicija "pregazila". Slavnikova je, kako je kazao Božović, napisala roman koji ima tri toka radnje. U prvom sloju je ljubavni roman, zatim avanturistička priča o onima koji kreću da se obogate u divljinama Sibira, a treći sloj je društveni roman o nestanku i raspadu jednog društva i stvaranju novog, novih društvenih klasa.