petak 5. februar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Velika drama" 150. put

JUBILEJ KOMADA SINIŠE KOVAČEVIĆA U NARODNOM POZORIŠTU

"Velika drama" 150. put

BEOGRAD - Komad pisca i reditelja Siniše Kovačevića "Velika drama" u nedelju na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu biće izvedena 150. put.
Prema rečima autora, "Velika drama" je komad o tragičnoj sudbini jednog čoveka koji personifikuje tragizme mnogih ljudi, svih onih koji su nekritički verovali u jedan novi sistem koji je trebalo da im obezbedi zemaljski raj.

Kovačević i glumački ansambl koji čini više od 50 izvođača, kroz potresnu sagu o novijoj prošlosti srpskog naroda, od sredine do kraja 20. veka, preispituju kako istorijski događaji utiču na pojedinca, na koji način ideologija i politika tragično određuju ljudske sudbine.
Ta predstava je otvorila 47. Sterijino pozorje u Novom Sadu 2002. godine, Siniša Kovačević je dobio nagradu za najbolju savremenu dramu, a Vuk Kostić Sterijinu nagradu za glumu. Ljiljani Blagojević dodeljena je Godišnja nagrada Narodnog pozorišta.

U "Velikoj drami" igraju Tanasije Uzunović, Miodrag Radovanović, Ružica Sokić, Ognjanka Ognjanović, Rada Đuričin, Ljubivoje Tadić, Srboljub Milin, Lepomir Ivković, Branko Jerinić, Dobril Ćirković, Boško Puletić i drugi, a komad je na scenu Narodnog pozorišta doveo plejadu mladih glumaca: Nenada Maričića, Branislava Tomaševića, Sonju Kolačarić, Bojanu Stefanović, Ljubomira Bandovića, Sinišu Ubovića, Igora Ilića, Ivanu Šćepanović, Jelenu Helc, Anastasiju Mandić, Milenu Sijerković-Đorđević, Senu Đorović.

"Velika drama" je premijerno izvedena 22. februara 2002. godine, a do sada je videlo više od 80.000 ljudi, poručuju iz Narodnog pozorišta.