petak 5. februar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Počeli 11 "Dani izraelskog filma"

Počeli 11 "Dani izraelskog filma"

BEOGRAD - U Muzeju kinoteke sinoć je svečano počela tradicionalna manifestacija "Dani izraelskog filma", koju je zvanično otvorio ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol.

Pozdravljajući publiku, u kojoj su bili i predstavnici diplomatskog kora, ambasador Kol je istakao da s ponosom predstavlja 11. Festival izraelskog filma.
"Uspešno sarađujući s Jugoslovenskom kinotekom, stvorili smo festival koji je postao tradicija među beogradskim filmskim sladokuscima", rekao je on i zahvalio direktoru Kinoteke Radoslavu Zelenoviću i njegovim saradnicima za dugogodišnju saradnju.
Ambasador Kol je kazao da se izraelska kinematografija ubrzano razvija i da se bavi raznovrsnim temama i motivima. On je najavio da će još četiri izraelska filma biti prikazana i na predstojećem Festu.

Prema oceni kritike, aktuelna izraelska kinematografija beleži zvezdane trenutke, pa je u poslednjih pet godina redovno prisutna na najznačajnjim svetskim festivalima. Reč je uglavnom o delima inspirativne, ali i surove tematike sukoba, ratnih konflikata i njihovih posledica.

Ciklus izraelskog filma trajaće do 10. februra i na njemu će biti prikazano šest dugometražnih igranih filmova novije produkcije i različitih žanrova.
Prvi na programu bio je "Sedam dana, crna komedija iz 2008. godine, za koju režiju i scenario zajedno potpisuju Ronit i Šlomi Elkabec.
Film "Sedam dana" će danas biti repriziran. Narednih večeri na programu su komedija "Radost" (2005) Džuli Šlez, porodična drama "Nulta godina" (2004) Josefa Pičhadzea, komedija "Izgubljena ostrva" (2008) Rešefa Levija, drama "Iza sunca" (2006) Juvala Šafermana i komedija "Dinastija Švarc" (2005) Amira i Šmuel Hasfari.

Ključne reči: