petak 5. februar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Laguna" objavila roman dobitnice nagrade "Edgar Alan Po"

"Laguna" objavila roman dobitnice nagrade "Edgar Alan Po"

"U šumi" Tene Frenč

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Laguna" je predstavila debitantski roman Tene Frenč "U šumi", za koji je ova nova zvezda kriminalističkog romana 2008. godine osvojila nagradu "Edgar Alan Po".
Rođena u Irskoj, Frenč je odrasla u Italiji, SAD, na Maldivima, ali je studirala na prestižnom Triniti koledžu u Dablinu.
Bavila se glumom, ali sada se posvetila pisanju pošto je joj je prvi roman doneo ne samo pregršt priznanja na anglo-američkom tržištu već su autorska prava prodata u 22 zemlje.

Za protekle dve godine objavila je "Likeness" (Sličnost), koji je već imao obezbeđen plasmana a za ovu godinu je najvaljenaje pojava i trećeg romana "Faithful Place" (Mesto Fejsful).
Za prvi roman je odabrala formu ispovedne proze pošto je pisan u prvom licu a narator je Adam (Rob) Rajan detektiv u dablinskoj policiji. Dve decenije pre nego što počinje radnja, Rob je bio 12-godišnji dečak koji je sa dvojicom svojih drugova nestao u šumi i on se jedini vratio ali se ne seća ničega što se zbilo.
Rob dobija da reši slučaj smrti devojčice Keti koja je kao i njegovi prijatelji nestala u šumi ali na mestu nestanka nađen je njen leš.
Istraga odvodi Roba ne samo na mesto gde je nađeno telo Keti već i u njegovu prošlost i uporedo sa istragom teče njegovo postepeno prisećanje šta se u stvari zbilo pre 20 godina.
Tragajući za ubicom devojčice, Rob i njegova partnerka Kesi tragaju za vezom između ovog slučaja i onoga što se desilo Rovu i njegovim drugovima.

Kritičari su bili zadivljeni veštinom jednog pisca početnika kao što je Frenč da uspešno naslika likove, učini ih živim, a priču dinamičnom, višedimenzionalnom i svežom i zato su roman označili kao "psihološki triler koji istražuje tamu ispod površine običnih života".