utorak 4. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Povelja češkom reditelju za film "Oteto Kosovo"

Povelja češkom reditelju za film "Oteto Kosovo"

BEOGRAD - Povelja Matice iseljenika Srbije "Rastko Petrović" uručena je sinoć češkom reditelju Vaclavu Dvoržaku (na fotografiji) za dokumentarni film "Oteto Kosovo", koji je svojim sadržajem i prikazivanjem autentičnih svedočanstava o pogromu i stradanju Srba na Kosovu i Metohiji izazvao burne reakcije ne samo u češkoj javnosti, već i u čitavom svetu.

Povelju i sabrana dela Dositeja Obradovića predao je češkom autoru, u ime Matice iseljenika Radivoj Dabić, naglasivši da se ovo priznanje namenjeno stvaraocima koji su dali doprinos istorijskoj istini.
Dvoržakov film o Kosovu, koji su najpre videli posetioci Interneta, a potom, uz cenzuru, i gledaoci češke državne televizije, prikazan je večeras posle svečanog uručenja nagrade u parohijskom domu Hrama Svetog Save.
Prema rečima autora, ovaj film je imao za cilj da predstavi istinu o raspadu Jugoslavije, da posluži kao prilog istini o Kosovu i ispravi sramotu čeških političara koji su požurili da priznaju nezavisnost Kosova.
Posle prikazivanja filma na češkoj državnoj televiziji, kako je rekao, stvorena je nova predstava o ovim događajima u češkom narodu i usledio je čitav niz aktivnosti i suprotstavljanja ovakvim političkim potezima.
Na godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova, podsetio je on, u Pragu se okupilo oko hiljadu duša da izraze svoje neslaganje sa međunarodnom politikom na Kosovu, a ovoj temi posvećena je posebna veb-stranica sa ciljem da predstavi istinu o sudbini i pogromu srpskog naroda.
Dvoržakov dokumentarac u trajanju od 57 minuta prikazuje sled istorijskih događaja od Prvog svetskog rata, preko Titove Jugoslavije, koji su doveli do okolnosti u kojima je stvorena nezavisna država Albanaca u srpskoj pokrajini.
"Ovaj film je samo jedan isečak istine, a moglo bi da ih bude mnogo više kada bi ljudi imali više smelosti da, uz dozvolu okupacionih vlasti na Kosovu i Metohiji, obave svoj istraživački novinarski posao", rekao je profesor Srboljub Živanović.
Naglasivši značaj ovakvog filmskog stvaralaštva, Živanović je rekao da prikazivanje istine o centru srpske kulture u kome su nastali spomenici koje priznaje Unesko ukazuje i na još jednu istinu - da je uzaludno tražiti zaštitu od onih koji su na Kosovu smestili vojnu bazu za 70.000 ljudi.
Dvoržaku je uručeno večeras i internacionalno priznanje "Dostojevski" Sveslovenskog književnog društva, namenjeno autorima koji se zalažu za humanizam i bogoljublje.
Povelju "Dostojevski" uručio je književnik Predrag Bogdanović Ci, podsetivši da su isto priznanje dobili Solženjicin, Dobrica Ćosić i blaženopočivši patrijarh Pavle.